niedziela, 25 listopada 2012

Focaccia z pomidorkami i oliwkami


Zgodnie z obietnicą przepis na pyszną focaccię. Ten włoski chleb w formie placka daje wiele możliwości. Można go posypać ziołami, solą, dodać pomidory (świeże lub suszone), oliwki czy karmelizowaną cebulę. Możemy go polać oliwą lub zjeść w formie kanapki - z dowolnym dodatkiem. We Włoszech jest wiele odmian tego pieczywa, a każdy region ma zapewne swoją wersję. W sieci, na blogach też można znaleźć wiele różnych przepisów. Na swój debiut wybrałam przepis na ciasto z  Kwestii Smaku, ale czuję, że to nie koniec moich poszukiwań na przepis idealny.

Focaccia z pomidorkami i oliwkami

8 g drożdży suchych
100 ml ciepłego mleka
600 g mąki
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
350-400 ml ciepłej wody

ok 20 pomidorków koktajlowych
ok 15 czarnych oliwek
suszone oregano i bazylia

Składniki na dużą blachę z piekarnika

Drożdże rozpuścić w kubku z ciepłym mlekiem. Przykryć i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz ciepłą wodę. ciasto wyrobić ręcznie przez 15 minut lub mikserem przez 10 minut. Ciasto przykryć złożona ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość (zajmie to około 1 1/2 - 2 godziny). Przełożyć ciasto do wysmarowanej oliwą blachy, rozprowadzić równomiernie ciasto palcami.  Przykryć folią spożywczą i ponownie odstawić do wyrastania na około godzinę. Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół, oliwki pokroić na plastry i poukładać na cieście, lekko je dociskając. Posypać solą, suszonymi ziołami.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec około 30 minut, aż wierzch i spód się zarumienią.
Podawać z aromatyczną oliwą czosnkowo-ziołową.




Printfriendly

Print Friendly and PDF