poniedziałek, 3 grudnia 2012

Słów kilka o "Czekoladowych słodkościach" i mus czekoladowy



Theobroma cacao to drzewo kakaowe, z którego nasion wytwarzane jest kakao. Theobroma po grecku znaczy "pokarm bogów". Kiedy przypomnę sobie smak czekolady rozpływającej się w ustach to myślę, że nie ma w tym określeniu ani krzty przesady.
Na blogu prowadzonym przez wielbicielkę czekolady nie może zabraknąć notki o książce, w całości poświęconej czekoladzie. "Czekoladowe słodkości" to kompendium wiedzy każdego czekoladoholika. W książce znajdziemy parę słów o historii czekolady, poznamy gatunki kakao, składniki czekolady i jej rodzaje. Zamieszczono sporo przydatnych wskazówek na temat topienia czekolady, schładzania, przygotowywania kremu ganache, płatków z czekolady i podstawowych kremów do nadziewania ciast i tortów. Oczywiście nie zabraknie przepisów na czekoladowe ciasteczka, pralinki, trufle, budynie, torty i musy- ten ostatni postanowiłam zrobić, przepis poniżej. Wszystko to zawarte w uroczej małej książeczce w twardej oprawie, opatrzonej wieloma pobudzającymi apetyt zdjęciami.
Do książki można zajrzeć na stronie Wydawnictwa Jedność.



Mus czekoladowy
przepis z "Czekoladowych słodkości"

170 g gorzkiej czekolady
60 ml mleka
3 jajka
30 g cukru pudru
100 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)

Czekoladę pokruszyć i wymieszać w naczyniu (misce, mniejszym garnku) razem z mlekiem, żółtkami i cukrem. Naczynie włożyć do garnka wypełnionego gorącą wodą i rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aby składniki się dobrze połączyły.  Kiedy czekolada się całkowicie rozpuści, wyjąć naczynie i pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie ubić na sztywno w oddzielnych naczyniach śmietanę i białka. Do schłodzonej masy dodać dwie łyżki ubitego białka i dobrze wymieszać, pamiętając aby mieszać cały czas w tym samym kierunku. Następnie dodać ubita śmietanę i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Na końcu dodać resztę piany z białek i delikatnie wymieszać, aż mus będzie mieć jednolitą konsystencje. Przełożyć do pucharków czy kieliszków, przykryć folia aluminiową  i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z bitą śmietaną i wiórkami z czekolady.
Podstawową wersję musu można urozmaicić szczyptą chilli, orzechami, kawą, likierem czy startą skórką z pomarańczy.



Printfriendly

Print Friendly and PDF