niedziela, 16 listopada 2014

Sałatka z brokułami, jajkiem i pomidorami


Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem jest pyszna, bajecznie kolorowa i do tego dziecinnie prosta. Czy ktoś z Was jeszcze nie próbował tej sałatki? Pora to nadrobić :)



Sałatka z brokułami, jajkiem i pomidorami

  • 1 brokuł
  • 4 jajka
  • 4 średnie pomidory
Sos czosnkowy

  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego (np. typu greckiego) 
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier 

Brokuł umyj, podziel na różyczki i ugotuj krótko we wrzątku, z dodatkiem soli ( około 4 – 5 minut) . Najlepszy jest lekko twardy. Przełóż na sitko, aby odcedzić z wody.

Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki

Pomidora umyj i podziel na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości pomidorów)

Przygotuj sos czosnkowy: Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem i majonezem. Dopraw sola i pieprzem oraz szczyptą cukru

W misce lub salaterce ułóż warstwę z brokułów, pomidorów i jajek, polej sosem czosnkowym. Układaj kolejne warstwy do wyczerpania składników. Sałatkę wstaw do lodówki, aby smaki się „przegryzły”. Sałatka, jak to sałatka, najlepsza jest na drugi dzień  :)



Printfriendly

Print Friendly and PDF