niedziela, 14 września 2014

Sałatka z makaronem ryżowym, świeżym ogórkiem, kukurydzą, szynką i koperkiem




Dziś w menu bardzo smaczna i lekka sałatka.
Świeża i delikatna dzięki zawartości ogórka i koperku.
Łatwa do przygotowania i składa się zaledwie z kilku składników.



Sałatka z makaronem ryżowym, świeżym ogórkiem, kukurydzą, szynką i koperkiem 


  • 250 g makaronu w kształcie ryżu (Orzo)
  • 250 g chudej szynki (w kawałku)
  • 2 średnie ogórki 
  • puszka kukurydzy (ok. 300 g)
  • pęczek koperku

Sos jogurtowo-majonezowy:
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz


Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z wody.
Koperek drobno siekamy. 

Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski, dodajemy sos jogurtowo-majonezowy i mieszamy.
Sałatkę schładzamy w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się "przegryzły". 


Printfriendly

Print Friendly and PDF