niedziela, 10 listopada 2013

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną



Pierogów chyba nikomu nie trzeba zachwalać, a każdy ma swoje ulubione.
Moje są właśnie takie, z mięsem mielonym i kapustą kiszoną.
Coś wspaniałego :)



Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 


Ciasto

  • 500 g mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli

Farsz

  • 500 g gotowanego mięsa wieprzowego tłustego (łopatka, karczek), można też wykorzystać różnego rodzaju mięso z rosołu - kurczaka, wieprzowinę, wołowinę. 
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 małe cebule
  • sól, pieprz 

Farsz
Mięso ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeśli mamy ugotowane od razu przystępujemy do mielenia. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa (sitko o średnich oczkach). Cebulę drobno posiekać i usmażyć na oliwie bądź oleju.

Kapustę gotować do miękkości, Drobno posiekać lub zmielić w maszynce (sitko o dużych oczkach). Składniki farszu wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto
Na stolnicę przesiać mąkę. W środku kopczyka zrobić dołek. Do mąki stopniowo wlewać gorącą wodę, wymieszać i chwilę odczekać, aby mąka nieco przestygła. Następnie dodać jajko, olej i szczyptę soli. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Jeśli mamy mikser z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciast typu drożdżowego (hak), możemy ciasto wyrobić przy pomocy miksera.

Pierogi
Połowę ciasta włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką (dzięki temu ciasto nie wyschnie, zachowa elastyczność i miękkość) a drugą połowę rozwałkować na cienki placek, o grubości około 1,5-2 mm, podsypując w razie potrzeby stolnicę mąką. Szklanką bądź okrągła foremką wykrawać krążki. Na środek każdego nakładać łyżeczkę farszu, po czym skleić brzegi pieroga. Jeśli ciasto słabo się klei, można posmarować brzegi wodą.

Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie, przez około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać okraszone podsmażoną posiekaną cebulką lub skwarkami z boczku.
Pyszne są też usmażone na patelni po ugotowaniu.


W związku z pojawiającymi się pytaniami nakręciłam krótki filmik instruktażowy pt. Jak lepić falbankę na pierogach :)






Printfriendly

Print Friendly and PDF