poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Muszle nadziewane mięsem mielonym



Namiętnie kupuję książki kucharskie.
Są wśród nich te nowe, świeżutkie, z top listy, ze zdjęciami znanych postaci  i są te starsze, z pożółkłymi kartkami, wygrzebane w antykwariatach, z plamami tłuszczu na kartkach.
Gdyby nie ograniczenia finansowe, pewnie nie miałabym ich już gdzie pomieścić.
Często wykorzystuje zaledwie kilka przepisów z jednej książki, ale samo ich posiadanie, przeglądanie sprawia mi ogromną radość.





Muszle nadziewane mięsem mielonym

  • 18-20 makaronowych muszli
  • 300 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowina)
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 400 g passaty pomidorowej 
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • bazylia (świeża lub suszona)
Sos beszamelowy
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki masła
  • 250 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy w wodzie, z dodatkiem oleju, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Cebule i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy, aż zmieni kolor na brązowy. Zdejmujemy patelnię z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.

Sos beszamelowy - w małym rondelku powoli ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, aż mąka delikatnie się zarumieni. Powinna mieć jasnozłoty kolor (nie brązowy). Porcjami wlewamy mleko, mieszamy energicznie, najlepiej trzepaczką. Sos będzie gęstniał i robił się gładki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Początkowo sos będzie nam się wydawał rzadki, ale nie trzeba się tym przejmować -  stygnąc będzie jeszcze gęstniał. 

Następnie dodajemy połowę sosu beszamelowego do mięsa i dokładnie mieszamy.
Drugą połowę sosu mieszamy ze startym parmezanem.

Passatę pomidorową wlewamy do rondelka, dodajemy łyżkę oliwy, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy parę minut, aż sos nieco zgęstnieje.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Sos pomidorowy wlewamy na dno żaroodpornego naczynia. Muszle wypełniamy farszem mięsnym i układamy w naczyniu. Na wierzch muszli wlewamy sos beszamelowy z parmezanem. Zapiekamy około 25-30 minut, aż ser się zarumieni.
Muszle podajemy razem z sosem, w którym się zapiekały.

Smacznego!




Printfriendly

Print Friendly and PDF