piątek, 4 maja 2012

Pleśniak




Nieciekawa nazwa kryje bardzo ciekawy smak.
Pleśniak to połączenie kruchego ciasta, kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki i słodziutkiej bezy.  
Jeden z moich smaków dzieciństwa, zapomniany, teraz odkurzony i pokochany na nowo.

Podczas pracy przy cieście dzieciaki zaglądały mi do kuchni.
- A co pieczesz? Jak się nazywa to ciasto?
- Pleśniak
- Pleśniak? Bleeee, my na pewno tego nie zjemy.
Zjadły i to wcale nie mało:) 




Pleśniak
220 g masła
4-5 jajek (zależnie od wielkości)
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru+ 2 łyżki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
słoik dżemu z czarnej porzeczki

Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek.
Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z 2 łyżkami cukru i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i pokroić na małe kawałeczki. Następnie dodać żółtka i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać 3 łyżki kakao, ponownie zagnieść ciasto. Wszystkie 3 części owinąć oddzielnie w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika, aby stwardniało (około 20-30 minut). Białka ubić na sztywną pianę z 3/4 szklanki cukru pudru.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Z zamrażalnika wyjąć ciasto. Na dno blachy ścieramy na tarce o grubych oczkach jasną masę. Na to kładziemy dżem. Na dżem ścieramy masę z kakaem. Nakładamy ubite białka. Na białka ścieramy ostatnią, jasną masę. I gotowe. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy, aż ciasto się zarumieni około 40-50 minut.




Printfriendly

Print Friendly and PDF