Jest pyszne, wilgotne i puszyste. Kakaowe i pachnące cynamonem.
W sam raz na jesienne, coraz chłodniejsze wieczory.
Gruszki umyć, obrać i pokroić, w ćwiartki lub ósemki. Oczyścić z gniazd nasiennych.
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka i dalej ucierać na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, wymieszać. Do utartej masy dodawać po trochu przesiane składniki sypkie, na przemian z mlekiem, cały czas ucierając.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.
Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Stuknąć i wysypać nadmiar mąki. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnie. Koliście układać ćwiartki/ósemki gruszek. Posypać cynamonem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
W sam raz na jesienne, coraz chłodniejsze wieczory.
Ciasto kakaowe z gruszkami i cynamonem
- 1,5 szklanki maki
- 150 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 3 łyżki mleka
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- ok 700 g gruszek
Gruszki umyć, obrać i pokroić, w ćwiartki lub ósemki. Oczyścić z gniazd nasiennych.
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka i dalej ucierać na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, wymieszać. Do utartej masy dodawać po trochu przesiane składniki sypkie, na przemian z mlekiem, cały czas ucierając.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.
Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Stuknąć i wysypać nadmiar mąki. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnie. Koliście układać ćwiartki/ósemki gruszek. Posypać cynamonem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.