sobota, 20 września 2014

Ciasto kakaowe z gruszkami i cynamonem



Dziś będę Was kusić ciastem z gruszkami :) 
Jest pyszne, wilgotne i puszyste. Kakaowe i pachnące cynamonem.
W sam raz na jesienne, coraz chłodniejsze wieczory.


Ciasto kakaowe z gruszkami i cynamonem

  • 1,5 szklanki maki 
  • 150 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 3 łyżki mleka
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • ok 700 g gruszek


Gruszki umyć, obrać i pokroić, w ćwiartki lub ósemki. Oczyścić z gniazd nasiennych.

Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka i dalej ucierać na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, wymieszać. Do utartej masy dodawać po trochu przesiane składniki sypkie, na przemian z mlekiem, cały czas ucierając.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.

Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Stuknąć i wysypać nadmiar mąki. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnie. Koliście układać ćwiartki/ósemki gruszek. Posypać cynamonem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.



Printfriendly

Print Friendly and PDF