piątek, 26 września 2014

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów


Wspaniała, aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem, w sam raz na coraz chłodniejsze jesienne dni.
Nie myślcie jednak, że jest to zwykła zupa z pomidorów i papryki. Pieczone warzywa sprawiają, że to danie nabiera nowego wymiaru. Smakuje wybornie, pachnie obłędnie i jest całkiem prosta do wykonania.


Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

  • 3 czerwone papryki
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 300-400 ml bulionu drobiowego (lub warzywnego)
  • kilka liści bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, opcjonalnie chilli
  • ocet balsamiczny
  • śmietana lub jogurt naturalny
  • grzanki 



Paprykę i pomidory myjemy i kroimy na pół. Z papryki wycinamy gniazda nasienne, a z pomidorów szypułki. Cebule obieramy, kroimy na ósemki. Czosnek pozostawiamy w łupinach.

Warzywa układamy na dużej blaszce piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, paprykę skórą do góry, pomidory skórą do dołu, czosnek i cebule układamy pomiędzy nimi. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 35-40 minut. Papryka powinna w tym czasie zmięknąć. Gotową paprykę przekładamy do woreczka foliowego, dzięki czemu skórka łatwiej będzie się odklejać. Gdy warzywa przestygną zdejmujemy skórkę z pomidorów, papryki i łupiny z czosnku.

Warzywa przekładamy do garnka, dolewamy bulion, przyprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym. Jeśli lubimy ostrzejsze dania także szczyptą chilli. Gotujemy na małym ogniu, przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy listki bazylii. 

Zupę zostawiamy aby lekko przestygła, a następnie blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu i grzankami.




Printfriendly

Print Friendly and PDF