środa, 1 października 2014

Gruszki w czerwonym winie





Korzenno-winne gruszki mogą stanowić deser sam w sobie, mogą też być świetnym dodatkiem do ciast, tart i tartaletek. Szczególnie apetycznie prezentują się polane czekoladą. Podczas gotowania rozchodzi się wspaniały aromat, który idealnie komponuje się z jesienną, sentymentalna aurą. 

Gruszki w czerwonym winie

  • 4 gruszki, jednakowej wielkości 
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 2 gwiazdki anyżu 
  • 4 goździki
  • 4-5 łyżek miodu
  • ok. 750 ml wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego 
  • 150 ml soku z pomarańczy



Do garnka wlewamy wino i sok z pomarańczy, dodajemy goździki, anyż, laskę wanilii i cynamonu i miód. Doprowadzamy do wrzenia.

W tym czasie gruszki obieramy ze skórki, zostawiając ogonki. Ścinamy podstawę gruszek, tak aby można było je postawić na talerzu.

Do gotującego się wina wkładamy gruszki i gotujemy na wolnym ogniu. Wino powinno w całości przykryć gruszki, w razie potrzeby dolewamy wina. Owoce od czasu do czasu obracajmy, aby równomiernie wchłaniały płyn. Gotujemy do momentu, aż gruszki staną się miękkie, ale pozostaną jędrne. W zależności od wielkości i miękkości owoców zajmie to około 30-50 minut.

Podajemy lekko ciepłe lub zimne, razem z sosem winnym pozostałym z gotowania i ewentualnie polane szybkim sosem czekoladowym (50 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki, roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 4 łyżek mleka).




Printfriendly

Print Friendly and PDF