Korzenno-winne gruszki mogą stanowić deser
sam w sobie, mogą też być świetnym dodatkiem do ciast, tart i tartaletek.
Szczególnie apetycznie prezentują się polane czekoladą. Podczas gotowania rozchodzi
się wspaniały aromat, który idealnie komponuje się z jesienną, sentymentalna
aurą.
Gruszki w czerwonym winie
- 4 gruszki, jednakowej wielkości
- 1 laska cynamonu
- 1 laska wanilii
- 2 gwiazdki anyżu
- 4 goździki
- 4-5 łyżek miodu
- ok. 750 ml wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego
- 150 ml soku z pomarańczy
Do garnka wlewamy wino i sok z pomarańczy, dodajemy goździki, anyż, laskę wanilii i cynamonu i miód. Doprowadzamy do wrzenia.
W tym czasie gruszki obieramy ze skórki, zostawiając ogonki. Ścinamy podstawę gruszek, tak aby można było je postawić na talerzu.
Do gotującego się wina wkładamy gruszki i gotujemy na wolnym ogniu. Wino powinno w całości przykryć gruszki, w razie potrzeby dolewamy wina. Owoce od czasu do czasu obracajmy, aby równomiernie wchłaniały płyn. Gotujemy do momentu, aż gruszki staną się miękkie, ale pozostaną jędrne. W zależności od wielkości i miękkości owoców zajmie to około 30-50 minut.
Podajemy lekko ciepłe lub zimne, razem z sosem winnym pozostałym z gotowania i ewentualnie polane szybkim sosem czekoladowym (50 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki, roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 4 łyżek mleka).