środa, 8 października 2014

Zupa krem z kukurydzy




Zupa krem z kukurydzy jest aksamitna, delikatna i słodka, wzbogacona aromatem orientalnych przypraw. Rozgrzewa i dodaje energii, idealna na chłodne popołudnia i wieczory. 
Ma niepowtarzalny smak i piękny kolor, więc zachęcam do wypróbowania.




Zupa krem z kukurydzy

  • 2 duże kukurydze (lub 2 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki)
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • mleczko kokosowe (1 puszka - 400g)
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta chilli 
  • 1-2 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia 

Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę lub olej i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i razem podsmażyć. 

Świeżą kukurydzę obrać z liści, opłukać i nożem odciąć ziarna. Kukurydzę konserwową odsączyć z wody. Ziarna kukurydzy przełożyć do garnka z cebulą i czosnkiem, dodać przyprawy i smażyć razem, przez kilka minut, ciągle mieszając, aż kukurydza zacznie się delikatnie rumienić, a z przypraw wydobywać się będzie aromat. Wlać szklankę wody i mleczko kokosowe i gotować na małym ogniu, przez 10 -15 minut, aż kukurydza będzie miękka.

Gotową zupę zestawić z ognia, aby chwilę przestygła i zmiksować na gładki krem, długo i dokładnie. Zupę przelać przez sitko, a następnie łyżką dokładnie przetrzeć pozostałą masę, tak żeby w sitku zostało jak najmniej łusek z kukurydzy. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, można rozrzedzić ją dolewając gorącej wody.

Podawać udekorowaną mielona słodką papryką i ewentualnie z łyżką śmietany.


Printfriendly

Print Friendly and PDF