Ciasto nie jest zbyt słodkie, a smaki są dobrze wyważone. Wyraźnie orzechowy smak ciasta, przełamany kwaśnym kisielem i wiśniami. I na dokładkę bita śmietana. Kuszące, prawda? :)
Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru na jasną, puszystą masę. Dodać mielone orzechy, startą czekoladę i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier puder. Ubite białka połączyć z masą z żółtkami - najpierw dodając kilka łyżek białka do masy i intensywnie wymieszać, aby rozrzedzić masę, a następnie dodać resztę białek, tym razem mieszamy delikatnie, starając się nie zniszczyć piany. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o wielkości ok. 22 cm wysmarować tłuszczem (margaryną, masłem), wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec w temperaturze 150°C przez około 35 minut.
Ubić śmietanę kremówkę, dosypując w trakcie ubijania śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem.
Wiśnie odcedzić z kompotu, odstawić. 1/2 szklanki kompotu wymieszać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Pozostały kompot zagotować. Gdy zacznie wrzeć, powoli wlewać do niego mieszankę z mąką ziemniaczaną. Gotować kilka minut, aż kisiel się zagotuje i zgęstnieje, cały czas mieszając. Zostawić do przestudzenia.
Wystudzone ciasto przekroić na pół. Na pierwszym blacie rozsmarować wystudzony kisiel, na nim ułożyć wiśnie, a następnie większą część ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, posmarować wierzch resztą śmietany i ewentualnie boki. Posypać startą gorzką czekoladą. Przed krojeniem schłodzić w lodówce.
Orzechowe ciasto z wiśniami i bitą śmietaną
- 150 g orzechów włoskich mielonych
- 50 g czekolady gorzkiej (+ ok. 50 g do dekoracji)
- 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru pudru + 4 łyżki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
- 2 śmietan- fixy wymieszane z 2 łyżkami cukru pudru.
- słoik kompotu wiśniowego z wiśniami, domowego lub kupnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- dodatkowo: margaryna lub masło do wysmarowania formy
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru na jasną, puszystą masę. Dodać mielone orzechy, startą czekoladę i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier puder. Ubite białka połączyć z masą z żółtkami - najpierw dodając kilka łyżek białka do masy i intensywnie wymieszać, aby rozrzedzić masę, a następnie dodać resztę białek, tym razem mieszamy delikatnie, starając się nie zniszczyć piany. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o wielkości ok. 22 cm wysmarować tłuszczem (margaryną, masłem), wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec w temperaturze 150°C przez około 35 minut.
Ubić śmietanę kremówkę, dosypując w trakcie ubijania śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem.
Wiśnie odcedzić z kompotu, odstawić. 1/2 szklanki kompotu wymieszać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Pozostały kompot zagotować. Gdy zacznie wrzeć, powoli wlewać do niego mieszankę z mąką ziemniaczaną. Gotować kilka minut, aż kisiel się zagotuje i zgęstnieje, cały czas mieszając. Zostawić do przestudzenia.
Wystudzone ciasto przekroić na pół. Na pierwszym blacie rozsmarować wystudzony kisiel, na nim ułożyć wiśnie, a następnie większą część ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, posmarować wierzch resztą śmietany i ewentualnie boki. Posypać startą gorzką czekoladą. Przed krojeniem schłodzić w lodówce.