wtorek, 11 listopada 2014

Rozgrzewający napój imbirowo-cytrynowy z miodem i miętą


Wzmacniający napój imbirowy z dodatkiem cytryny, miodu i mięty. 

Polecam szczególnie w chłodniejsze dni, w okresie podatności na przeziębienia. 
Podany na gorąco przyjemnie rozgrzeje, wzmocni odporność, pomoże w walce z wirusami. 

A to wszystko za sprawą trzech cudownych składników: 
- imbiru, który ma działanie przeciwzapalne , przeciwwirusowe , odkażające i rozgrzewające, pobudzające układ odpornościowy,
- miodu - działa antybakteryjnie,  poprawia krążenie i wzmacnia odporność organizmu,
soku z cytryny - zawiera witaminę C , która jest przeciwutleniaczem, neutralizuje wolne rodniki we krwi, działa przeciwzapalnie i antybakteryjne.


W okresie letnim, schłodzony, podany z kostkami lodu, doskonale orzeźwi i ugasi pragnienie. 


Rozgrzewający napój imbirowo-cytrynowy z miodem i miętą

  • 1 cytryna
  • korzeń imbiru ok. 3-4 cm
  • 5-6 łyżek miodu
  • 1 l wody
  • kilka liści mięty

Zagotuj wodę. Imbir umyj, obierz ze skórki. Zetrzyj  na tarce o drobnych oczkach.
Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Połowę pokrój na plasterki, z połowy wyciśnij sok.
Do dzbanka przełóż starty imbir i pokrojoną w plastry cytrynę. Zalej wrzątkiem i odstaw. 
Kiedy napój będzie jeszcze ciepły, ale nie gorący, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny, miód oraz kilka liści mięty, wymieszaj. 


Printfriendly

Print Friendly and PDF