Wzmacniający napój imbirowy z dodatkiem cytryny, miodu i mięty.
Polecam szczególnie w chłodniejsze dni, w okresie podatności na przeziębienia.
Podany na gorąco przyjemnie rozgrzeje, wzmocni odporność, pomoże w walce z wirusami.
A to wszystko za sprawą trzech cudownych składników:
- imbiru, który ma działanie przeciwzapalne , przeciwwirusowe , odkażające i rozgrzewające, pobudzające układ odpornościowy,
- miodu - działa antybakteryjnie, poprawia krążenie i wzmacnia odporność organizmu,
- soku z cytryny - zawiera witaminę C , która jest przeciwutleniaczem, neutralizuje wolne rodniki we krwi, działa przeciwzapalnie i antybakteryjne.
W okresie letnim, schłodzony, podany z kostkami lodu, doskonale orzeźwi i ugasi pragnienie.
Rozgrzewający napój imbirowo-cytrynowy z miodem i miętą
- 1 cytryna
- korzeń imbiru ok. 3-4 cm
- 5-6 łyżek miodu
- 1 l wody
- kilka liści mięty
Zagotuj wodę. Imbir umyj, obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Połowę pokrój na plasterki, z połowy wyciśnij sok.
Do dzbanka przełóż starty imbir i pokrojoną w plastry cytrynę. Zalej wrzątkiem i odstaw.
Kiedy napój będzie jeszcze ciepły, ale nie gorący, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny, miód oraz kilka liści mięty, wymieszaj.