Wilgotne babeczki marchewkowe, o wyraźnej strukturze i korzennym aromacie
Udany efekt moich eksperymentów i poszukiwań idealnych babeczek marchewkowych.
Z serkiem kremowym stanowią zgrany i niezastąpiony duet.
Babeczki marchewkowe
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 szklanki marchwi, startej na średnich oczkach
1 szklanka jabłek, startych na średnich oczkach, odsączonych z nadmiaru soku
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
Składniki należy odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy. Dodać orzechy i ponownie wymieszać.
W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać cukier i olej i ponownie roztrzepać, dodać marchew i jabłka, wymieszać. Na koniec połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać.
Papilotki wypełnić ciastem Piec w temperaturze 180 stopni, przez 30-35 minut. Wystudzić.
Krem z serka
250 g serka kremowego śmietankowego (np.Philadelphia lub Turek)
125 g masła w temperaturze pokojowej
szklanka cukru pudru
1 łyżeczka pasty z ziaren wanilii (lub ekstraktu)
Składniki kremu umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować wystudzone babeczki.
Krem z serka
250 g serka kremowego śmietankowego (np.Philadelphia lub Turek)
125 g masła w temperaturze pokojowej
szklanka cukru pudru
1 łyżeczka pasty z ziaren wanilii (lub ekstraktu)
Składniki kremu umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować wystudzone babeczki.