niedziela, 21 kwietnia 2013

Tort kawowy


Kolejny tort w moim wykonaniu, tym razem dla smakoszy kawy. 
Tort jest lekki dzięki kremowi z bitej śmietany, smak kawy jest delikatny i wzbogacony likierem amaretto. 
Obsypany gorzkim kakao, udekorowany bitą śmietaną i ziarnami kawy z lukru plastycznego z firmy Renshaw, brytyjskiej firmy specjalizującej się w produkcji surowców cukierniczych. 


Masa cukrowa firmy Renshaw jest łatwa w użyciu niczym modelina. Jest elastyczna, dobrze się ją wyrabia, równo wałkuje i wycina elementy. Jako jedyna na polskim rynku, posiada Królewską Gwarancję (wyraz uznania dla firmy, która w ciągu minimum ostatnich pięciu lat była dostawcą towarów albo usług dla Jej Wysokości Królowej, Jego Wysokości Księcia Edynburga oraz Jego Wysokości Księcia Walii). Masę można kupić w sklepie internetowym Tortytorty.pl. 
Ja zakupiłam białą masę i barwię ją barwnikami żelowymi firmy Wilton. Są według mnie najlepsze, próbowałam różnych, w proszku, w płynie, ale te w żelu sprawdzają się najlepiej. Są gęste, dzięki czemu nie rozrzedzają masy cukrowej, kremów itp. Bogactwo kolorów z firmy Wilton jest ogromne, możecie więc wybierać z gotowych kolorów albo zakupić kolory podstawowe i tak jak ja, bawić w mieszanie kolorów :). Brązowy kolor ziaren kawy uzyskałam dodając do białej masy cukrowej barwnika w kolorze czerwonym, żółtym i czarnym. Barwniki żelowe Wilton również do kupienia w sklepie Tortytorty.pl



Biszkopt kakaowy
z przepisu Wielkie żarcie

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiasta łyżeczka)
szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając dodać cukier i cukier waniliowy. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Mąkę, proszek do pieczenia, budyń i kakao przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wysmarować margaryną i posypać mąką. Nie smarować brzegów tortownicy. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Od razu po wyjęciu biszkopta z piekarnika (musi być gorący) upuścić na ziemie z około 30 cm wysokości, tak aby upadł płasko na podłogę. To sprawi, że biszkopt nie opadnie i bez problemów przekroimy go na 3 placki



Krem kawowy

600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
2 śmietan fixy
80 g cukru pudru
2 łyżeczki kawy ( u mnie espresso) zalane 2 łyżkami wrzącej wody
1 łyżka likieru amaretto
250 g mascarpone

Kawę wymieszać z gorącą wodą, dodać amaretto, wystudzić.
Śmietanę ubić mikserem, dodawać po trochu cukier puder wymieszany ze śmietan fixem. Wystudzoną mieszankę kawową dodać do śmietany, zmiksować. Do sera mascarpone dodać trzy łyżki bitej śmietany, aby go rozrzedzić, wymieszać. Mascarpone dodać do bitej śmietany i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników.

Nasączenie
3 łyżki kawy zalane 60 ml wrzącej wody
6 łyżek likieru amaretto

Kawę zaparzyć wrzątkiem, dodać amaretto i pozostawić do przestudzenia.

Biszkopt przekroić na 3 blaty, nasączyć, przełożyć kremem kawowym.
Obsypać gorzkim kakao i dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce.
Wyjąć, pokroić na kawałki i delektować się smakiem :)






Printfriendly

Print Friendly and PDF