Lahmacun to turecka pizza z bardzo cienkiego ciasta, z nadzieniem z warzyw i mielonego mięsa. W oryginale używa się mięsa jagnięcego. U nas jagnięcina nie jest popularna (a szkoda) i ciężko ją dostać, więc z powodzeniem można ją zastąpić wołowiną lub wieprzowiną (sprawdziłam:)
Jej smak przypomina mi ciepłe i słoneczne dni naszych tureckich wakacji ... z utęsknieniem czekam na lato...
500 g mąki pszennej
1 saszetka drożdży suszonych 7 g
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru pudru
300 ml letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 saszetka drożdży suszonych 7 g
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru pudru
300 ml letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz
1/2 kg mielonego mięsa jagnięcego (ewentualnie wołowego lub wieprzowego)
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
2 duże pomidory (po sezonie kiedy pomidory nie mają smaku można użyć tych z puszki, bez skóry - 200 g)
1 papryczka chilli (jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw, dodajemy strąk obrany z nasion)
1 papryka słodka czerwona
1/2 kg mielonego mięsa jagnięcego (ewentualnie wołowego lub wieprzowego)
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
2 duże pomidory (po sezonie kiedy pomidory nie mają smaku można użyć tych z puszki, bez skóry - 200 g)
1 papryczka chilli (jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw, dodajemy strąk obrany z nasion)
1 papryka słodka czerwona
pęczek natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski), mielona kolendra
przyprawy: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski), mielona kolendra
Na stolnicę wysypać mąkę z solą, zrobić w niej zagłębienie. Drożdże i cukier wymieszać widelcem z letnią wodą i odstawić na 5 minut, a następnie wlewać po trochu do zagłębienia w mące. Widelcem okrężnymi ruchami stopniowo zagarniać mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszać z drożdżami. Kiedy składniki się połączą, dodać 2 łyżki oliwy i wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i sprężyste.
Wyrobione ciasto oprószyć maka, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1-1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Składniki farszu, poza mielony mięsem, rozdrobnić w malakserze. Jeśli używamy pomidorów świeżych, należy wcześniej je sparzyć i obrać ze skóry. Warzywa wymieszać z mięsem i przyprawami.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na cienkie blaty, ja robię to bezpośrednio na blasze wysmarowanej oliwą, przy pomocy małego wałeczka. Nałożyć warstwę farszu. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 8-9 minut, aż mięso będzie upieczone, a ciasto rumiane.
Smacznego!