wtorek, 6 stycznia 2015

Pasta jajeczna do kanapek



Pasta z jajek to moja ulubiona pasta kanapkowa. 
Genialna w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu. 
Zapewne większość z Was ją zna, ale nie każdy zna wersję z ogórkiem konserwowym. 
Dodatek ogórka zaostrza i urozmaica smak pasty jajecznej - zachęcam do wypróbowania! 



Pasta jajeczna do kanapek

  • 6 jajek
  • 3 ogórki konserwowe (lub drobno posiekany pęczek szczypiorku)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz (opcjonalnie curry) 

Jajka ugotuj na twardo. (Każdy ma swój sposób na gotowanie jajek na twardo, ja wkładam jajka do zimnej wody i gotuje je przez 7 minut od czasu zawrzenia wody).

Jajka pokrój w drobną kostkę. Mam na to szybki patent - jajka najpierw kroję na plasterki za pomocą gilotynki do jajek, a następnie przeciskam przez proste i przydatne przy produkcji sałatek urządzenie, tzw. "kratkę do warzyw" (metalowe kółko z kratką). 
Ogórki konserwowe również pokrój w drobną kostkę. 

Pokrojone składniki wymieszaj z majonezem. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą przyprawy curry. Schłódź w lodówce przez godzinę. 

Smacznego! 






Printfriendly

Print Friendly and PDF