sobota, 11 czerwca 2011

Tiramisu






Co nam będzie potrzebne:
- ser mascarpone 250 gr
- 50 ml likieru amaretto (np. Lidl’owski Armilar - przystepna cena)  
- 200 gr śmietany kremówki 30 %
- paczka biszkoptów podłużnych (użyłam biszkoptów z Lajkonika)
- kubek mocnej kawy (250 ml)
- cukier puder wg uznania (u mnie 3 łyżki) 
-kakao po posypania


Co musimy zrobić:
Zaczynamy od przygotowania mocnej kawę (3 łyżki na 250 ml wody). Zostawiamy ją do przestudzenia.
W tym czasie ser marscarpone wymieszać ze schłodzoną kremówką i ubić na sztywną masę.  Dodać cukier  i amaretto, dokładnie wymieszać.
Kawę wlewamy do głębszego naczynia (np. głeboki talerz) i maczymy w niej biszkopty. Wystarczy zanurzyć je dosłownie na sekundę z każdej strony. Nie należy przesadzać z czasem namaczania, bo biszkopty na drugi dzień zrobią się ciapowate zamiast wilgotne. Namoczone biszkoty układamy w dowolnym naczyniu ( u mnie było to średnie naczynie do zapiekania 16x20 cm), pokrywamy masą z sera mascarpone, kolejna warstwa namoczonych biszkoptów, znowy masa serowa. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Niestety na konsumpcję musimy poczekać kilka godzin a najlepiej całą noc. 
Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao. 


Printfriendly

Print Friendly and PDF