niedziela, 28 sierpnia 2011

Chiński ryż z kurczakiem






 

Lato nieubłaganie dobiega końca, pokazując w ostatnich dniach swoją przepełnioną słońcem naturę. Z okazji odbywających się przeglądów filmowych pod hasłem "Wakacyjne Podrożę Filmowe" miałam okazję obejrzeć prawdziwą perełkę, film hiszpańsko- argentyński "Sekret jej oczu" reż. Juan Jose Campanella.  Jest to film niedający się zaszufladkować do żadnego znanego gatunku. Po trosze jest to dramat, w którym mamy wachlarz skrajnych emocji - jest wielka romantyczna miłość na całe życie, która nie kończy się ze śmiercią ukochanej osoby,   jest wieloletnia przyjaźń, pod której bezpiecznym skrzydłem kryje się niewypowiedziana miłość,  jest nienasycona chęć zemsty i zaślepiająca nienawiść. Jest to też kryminał- mamy zbrodnie, okrucieństwo, poszukiwanie mordercy i zaskakujące zwroty akcji. Film trzyma nas do końca w niepewności i zaskakuje zakończeniem. Polecam!


 Chiński ryż z kurczakiem
1 podwójny filet z kurczaka
3 papryki - czerwona, zielona i żółta
1 papryka chilli
1 średnia cebula drobno posiekana
150 g kiełków fasoli mung
2 torebki ryżu
sól
1 łyżeczka kurkumy
sos sojowy
olej



Gotujemy ryż z łyżeczką kurkumy, zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Gotowy pozostawiamy na durszlaku do odsączenia.
W woku,  na 2 łyżkach oleju  szklimy cebulę, następnie dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka i smażymy aż kurczak się zarumieni. Dodajemy kolorowe papryki oczyszczone z nasion, pokrojone w kostkę, drobno posiekaną paprykę chilli (z nasionami jeżeli lubimy naprawdę ostre potrawy lub bez nasion - jeżeli łagodniejsze). Smażymy, mieszając około 5 minut, aż papryka nieco zmięknie. Następnie dodajemy porcjami ryż, po każdej porcji energicznie mieszając, następnie dodajemy kiełki fasoli mung i razem smażymy jeszcze 2-3 minuty. Na koniec skrapiamy wszystko sosem sojowym, dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia. Danie można posypać cebulką dymką.

Printfriendly

Print Friendly and PDF