środa, 17 sierpnia 2011

Placki z cukinii


Placki z cukinii to proste danie, które każdy może urozmaicić według własnego gustu. Można przyrządzić je na ostro z dodatkiem papryczek chilli czy pieprzu cayenne. Będą smakować jak potrawa śródziemnomorska jeśli dodamy parmezan, bazylię i oregano. Łagodne będą z serem feta. Moim ulubionym dodatkiem są zioła prowansalskie. Możemy serwować je same, z sosem pomidorowym lub tzatziki.


Placki z cukinii
1 spora cukinia
2 łyżki śmietany
6-7 łyżek mąki (lub więcej)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
opcjonalnie: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, skruszony ser feta, starty parmezan, drobno posiekana papryczka chilli

Cukinie obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeżeli cukinia tego wymaga, odcisnąć nadmiar soku. Dodać jajka, mąkę, śmietanę, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz wybrane przez siebie dodatki. Wymieszać ciasto dokładnie, w razie potrzeby dodać więcej mąki. Na patelni dobrze rozgrzać olej, nakładać 1 łyżkę masy i smażyć z obu stron na złocisty kolor. Smacznego!


Printfriendly

Print Friendly and PDF