Rabarbarowe szaleństwo nie ominęło i mnie. Upiekłam swoje wspaniałe ciasto jogurtowe. Z posmakiem migdałowym, z dużą ilością rabarbaru. Dość wilgotne i długo zachowujące świeżość. Z pyszną migdałową kruszonką- bardzo prostą w wykonaniu, w sam raz dla kogoś takiego jak ja, komu przygotowanie kruszonki zawsze sprawia dużo kłopotu :)
Przepis na ciasto znalazłam na stronie Kwestii Smaku i zaadaptowałam go na swoje potrzeby.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
1 kubeczek (150 g) pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego.
Kubeczek po jogurcie myjemy i używamy go do odmierzania reszty składników
3 kubeczki mąki
2 kubeczki cukru
1 kubeczek oleju roślinnego
4 jaja, oddzielnie żółtka i białka
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub olejku migdałowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg rabarbaru, umytego i pokrojonego na kawałki1/2 kostki masła
1 niepełna szklanka mąki
1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki ( użyłam płatków migdałowych)
1/3 szklanki mielonych lub tartych migdałów
1/2 szklanki cukru (użyłam brązowego)
Dużą blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Najpierw przygotowujemy migdałową kruszonkę. Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, migdałami pokrojonymi w słupki lub płatkami migdałów oraz z cukrem.
Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać łyżką na gładką masę z żółtkami, cukrem, olejkiem migdałowym lub ekstraktem, olejem, jogurtem, a na koniec połączyć delikatnie z mąką przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, na cieście ułożyć kawałki rabarbaru. Zastygłą kruszonkę odrywać po kawałeczku i kruszyć na wierzch ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec przez około 45 - 50 minut. Ciasto zostawić do wystygnięcia. Pokroić na kawałki i delektować się smakiem:)