piątek, 8 czerwca 2012

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką




Rabarbarowe szaleństwo nie ominęło i mnie. Upiekłam swoje wspaniałe ciasto jogurtowe. Z posmakiem migdałowym, z dużą ilością rabarbaru. Dość wilgotne i długo zachowujące świeżość. Z pyszną migdałową kruszonką- bardzo prostą w wykonaniu, w sam raz dla kogoś takiego jak ja, komu przygotowanie kruszonki zawsze sprawia dużo kłopotu :)
Przepis na ciasto znalazłam na stronie Kwestii Smaku i zaadaptowałam go na swoje potrzeby.



Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką 
1 kubeczek (150 g) pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. 
Kubeczek po jogurcie myjemy  i używamy go do odmierzania reszty składników
3 kubeczki mąki
2 kubeczki cukru
1 kubeczek oleju roślinnego
4 jaja, oddzielnie żółtka i białka
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub olejku migdałowego 
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg rabarbaru, umytego i pokrojonego na kawałki

Migdałowa kruszonka
1/2 kostki masła 
1 niepełna szklanka mąki
1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki ( użyłam płatków migdałowych)
1/3 szklanki mielonych lub tartych migdałów
1/2 szklanki cukru (użyłam brązowego)


Dużą blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 
Najpierw przygotowujemy migdałową kruszonkę Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, migdałami pokrojonymi w słupki lub płatkami migdałów oraz z cukrem. 
Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać łyżką na gładką masę z żółtkami, cukrem, olejkiem migdałowym lub ekstraktem, olejem, jogurtem, a na koniec połączyć delikatnie z mąką przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, na cieście ułożyć kawałki rabarbaru. Zastygłą kruszonkę odrywać po kawałeczku i kruszyć na wierzch ciasta. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec przez  około 45 - 50 minut. Ciasto zostawić do wystygnięcia. Pokroić na kawałki  i delektować się smakiem:) 





Printfriendly

Print Friendly and PDF