niedziela, 17 marca 2013

Pizza wg. Jamiego Olivera




Nie wiem jak to się stało, że do tej pory nie podzieliłam się z Wami moim ulubionym przepisem na ciasto na pizzę. Poważne zaniedbanie z mojej strony :). Przepis na ciasto jest autorstwa Jamiego Olivera i pochodzi ze świetnej książki "Włoska wyprawa Jamiego".  Informacja dla wielbicieli książki i samego Jamiego - na Kuchni Plus emitowane są odcinki "Wielkiej włoskiej wyprawy Jamiego" - podróż pełna przygód, inspiracji i humoru, polecam! 


A wracając do pizzy, z podanych proporcji wychodzą, aż cztery wielkie blaty (cienki spód). Ja zagniatam ciasto z kilograma mąki. Połowę ciasta, przed wyrośnięciem, oprószam obficie mąką, wkładam do pojemnika  wysypanego mąką i zamrażam, a z drugiej połowy przygotowuję dwie duże (na całą blachę) pizze.

Ciasto na pizzę 
800 g pszennej mąki chlebowej i 200 g drobno mielonej mąki z semoliny 
(daję 1 kg mąki pszennej i tak wychodzi pyszna :)
2 saszetki drożdży suszonych po 7 g
1 płaska łyżka drobnoziarnistej soli
1 łyżka cukru pudru
ok. 650 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek

Na stolnicę wysypać mąkę z solą, zrobić w niej zagłębienie. Drożdże i cukier wymieszać widelcem z letnią wodą i odstawić na 5 minut. Następnie dodać oliwę i mieszaninę wlewać po trochu do zagłębienia w mące. Widelcem okrężnymi ruchami stopniowo zagarniać mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszać z drożdżami. Kiedy składniki się połączą, oprószyć dłonie mąką i wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. 
Wyrobione ciasto oprószyć maka, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło w temperaturze pokojowej. Kiedy ciasto odpocznie rozwałkowujemy je na tyle spodów, ile nam potrzeba. Ja wałkuję ciasto bezpośrednio na blasze wysmarowanej oliwą, mały wałeczkiem. Wg. Jamiego, spody najlepiej rozwałkować na 15-30 minut przed pieczeniem, ale zazwyczaj nie mam tyle czasu (wiadomo, wygłodniała rodzinka:) i piekę pizzę od razu po rozwałkowaniu spodów i nałożeniu składników. 
Blaty posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć porwaną na kawałki mozzarellę i wybrane przez nas składnikami. Posypać oregano. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 7 do 10 minut, aż będzie rumiana.  

Sos do pizzy robię sama, zazwyczaj w dużym garnku z kilku puszek pomidorów, porcjuję i mrożę w mały pojemnikach. 

Sos do pizzy 
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
puszka pulpy pomidorowej (400 g)
zioła świeże lub suszone (bazylia, oregano)
sól, pieprz, oliwa

Czosnek zeszklić na patelni na oliwie, przełożyć do małego garnka, dodać pulpę pomidorową, zioła i gotować na wolnym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Poprawić do smaku solą i pieprzem. Sosu będzie więcej niż na jedną pizzę. Pozostałą część przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.


Dodatki komponujemy dowolnie, pamiętając aby nie przesadzić z ilością składników. 
Na zdjęciu pizza z krewetkami, dodatki to: mozzarella, krewetki, pomidorki koktajlowe, boczek, oliwki zielone. Po upieczeniu posypana rukolą. Pycha!

Pizze z krewetkami przed pieczeniem, moja (bogatsza wersja) i córki z salami. 





Printfriendly

Print Friendly and PDF