Przyznaję, że nieczęsto używam buraków w mojej kuchni.
Wiem, wiem, moja strata :) Buraki są przecież takie smaczne, pożywne i w dodatku nasze - polskie.
Obiecuję poprawę. Na dowód tego, dziś w moim menu sałatka przyrządzona z buraków.
Sałatka z burakami, rukolą i kozim serem
Składniki
4 niewielkie buraki
50 g sera koziego
garść orzechów
włoskich
spora garść rukoli (może być też roszponka lub mix sałat)
Dressing
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Buraki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około godzinę, aż buraki będą miękkie (sprawdzamy miękkość wbijając widelec). Buraki studzimy, obieramy i kroimy na pól plasterki.
Buraki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około godzinę, aż buraki będą miękkie (sprawdzamy miękkość wbijając widelec). Buraki studzimy, obieramy i kroimy na pól plasterki.
Mieszamy dokładnie składniki dressingu.
Na talerz wykładamy rukolę, buraki i orzechy. Sałatkę polewamy
dressingiem.Wierzch posypujemy skruszonym serem kozim.
Smacznego!