wtorek, 17 września 2013

Sałatka z burakami, rukolą i kozim serem



Przyznaję, że nieczęsto używam buraków w mojej kuchni.
Wiem, wiem, moja strata :) Buraki są przecież takie smaczne, pożywne i w dodatku nasze - polskie.
Obiecuję poprawę. Na dowód tego, dziś w moim menu sałatka przyrządzona z buraków. 
Razem z kozim serem i orzechami włoskich tworzą apetyczne i wykwintne połączenie.





Sałatka z burakami, rukolą i kozim serem

Składniki
4 niewielkie buraki
50 g sera koziego
 garść orzechów włoskich
spora garść rukoli (może być też roszponka lub mix sałat)

Dressing
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz

Buraki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około godzinę, aż buraki będą miękkie (sprawdzamy miękkość wbijając widelec). Buraki studzimy, obieramy i kroimy na pól plasterki.
Mieszamy dokładnie składniki dressingu.
Na talerz wykładamy rukolę, buraki i orzechy. Sałatkę polewamy dressingiem.
Wierzch posypujemy skruszonym serem kozim.

Smacznego!








Printfriendly

Print Friendly and PDF