niedziela, 24 listopada 2013

Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-anyżowym



Dziś zapraszam Was na delikatne i soczyste mięso z kaczki, polane aromatycznym sosem pomarańczowym z nutą anyżu i imbiru.


Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-anyżowym 

  • 2 piersi  z kaczki 
  • sól, pieprz
Sos pomarańczowo-anyżowy
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego 
  • 1/3 szklanki białego wina (użyłam półsłodkiego) 
  • 2 łyżki brązowego cukru 
  • 3 gwiazdki anyżowe 
  • imbir 
  • skórka starta z jednej pomarańczy 
  • sól, pieprz 

Piersi kacze umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ponacinać w romby (uważając, aby nie nacinać mięsa),  przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię, ale nie dodawać tłuszczu, z kaczki wytopi się go wystarczająca ilość. Mięso położyć skórą w dół, aby tłuszcz się wytapiał. Smażyć przez około 10 minut, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Skórka powinna być rumiana i chrupiąca. Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 10 minut. 
Smażona w ten sposób kaczka będzie lekko krwista. Jeśli lubicie bardziej wysmażoną, można podpiec ją jeszcze przez ok. 15-20 minut w nagrzanym piekarniku (z patelnią jeśli się do tego nadaje, bądź przełożyć do naczynia żaroodpornego).
Zdjąć kaczkę z ognia, owinąć w folię aluminiową, aby mięso „odpoczęło”. Odpoczywanie mięsa potrzebne jest, aby wszystkie soki które pod wpływem ciepła uciekły do środka, wróciły do części zewnętrznej, czyniąc całe mięso soczystym.

Zlać tłuszcz z patelni (można go wykorzystać np. do smażenia ziemniaków), zostawić tylko jedną łyżkę. Dodać sok pomarańczowy, wino, brązowy cukier, gwiazdki anyżowe i skórkę z pomarańczy. Doprawić solą, pieprzem i imbirem. Gotować, aż sos zgęstnieje.

Mięso pokroić w ukośne plastry, polać sosem pomarańczo-anyżowym. Podawać z ryżem lub kaszą kuskus.

Printfriendly

Print Friendly and PDF