Dziś zapraszam Was na pyszne i mięciutkie drożdżowe rogaliki.
Moje wypełnione były masą makową, ale równie dobrze można je zrobić dżemem, powidłami czy nutellą. Choć najlepiej smakują zaraz po wyjęciu piekarnika, to po 3-4 dniach nadal będą smaczne - długo zachowują świeżość.
Rogaliki drożdżowe z makiem
Ciasto drożdżowe
składniki na około 30 rogalików
- 500 g mąki
- 750 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 60 g masła
- 2 żółtka plus 1 całe jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- masa makowa w puszce (użyłam masy z bakaliami Helio)
- cukier puder do posypania
- 1 jajko do smarowania
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuścić i zostawić do przestudzenia. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać utarte jajka, pozostałe mleko, cukier waniliowy, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Następnie dodać roztopione masło i dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby zwiększyło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy tak, aby miało kształt koła o grubości ok. 3 mm. Pokroić na 6 trójkątów (tak jak kroimy pizzę). Na środek nałożyć łyżkę masy makowej i lekko rozsmarować. Ciasto zwijać od podstawy trójkąta, tak aby ostry kąt wypadł na wierzchu. Zakręcić boki, nadając kształt rożka. Rogaliki przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Smacznego:)