sobota, 18 stycznia 2014

Rogaliki drożdżowe z makiem



Dziś zapraszam Was na pyszne i mięciutkie drożdżowe rogaliki.
Moje wypełnione były masą makową, ale równie dobrze można je zrobić dżemem, powidłami czy nutellą. Choć najlepiej smakują zaraz po wyjęciu piekarnika, to po 3-4 dniach nadal będą smaczne - długo zachowują świeżość.

Rogaliki drożdżowe z makiem 


Ciasto drożdżowe
składniki na około 30 rogalików
  • 500 g mąki
  • 750 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 60 g masła
  • 2 żółtka plus 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego

dodatkowo
  • masa makowa w puszce (użyłam masy z bakaliami Helio
  • cukier puder do posypania
  • 1 jajko do smarowania


Do kubka wlać 250 ml ciepłego mleka (nie gorącego!), dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i dokładnie wymieszać. 125 g mąki przesiać do miski, dodać mleko z drożdżami i cukrem, dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuścić i zostawić do przestudzenia. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać utarte jajka, pozostałe mleko, cukier waniliowy, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Następnie dodać roztopione masło i dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby zwiększyło swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy tak, aby miało kształt koła o grubości ok. 3 mm. Pokroić na 6 trójkątów (tak jak kroimy pizzę). Na środek nałożyć łyżkę masy makowej i lekko rozsmarować. Ciasto zwijać od podstawy trójkąta, tak aby ostry kąt wypadł na wierzchu. Zakręcić boki, nadając kształt rożka. Rogaliki przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. 

Smacznego:)



Printfriendly

Print Friendly and PDF