wtorek, 25 marca 2014

Jajka faszerowane pieczarkami


Jajka faszerowane pieczarkami doskonale pasują na wielkanocny stół, a także na domową imprezę. To moja ulubiona przystawka z wykorzystaniem jajek - bardzo smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu


 Jajka faszerowane pieczarkami

  • 6 jajek 
  • 300 g pieczarek
  • majonez
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • masło 


Jajka ugotować na twardo.

Pieczarki oczyścić i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na patelni na maśle, doprawiając solą. Smażyć, aż pieczarki się delikatnie zrumienią i odparują puszczony sok. Zostawić do przestudzenia.

Jajka obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka, przełożyć je do miski i rozgnieść widelcem (lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach). Dodać pieczarki, posiekaną natkę pietruszki (część zostawić do posypania na wierzchu) oraz majonez i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Połówki białek wypełniać farszem i posypać pozostała natką pietruszki.



Printfriendly

Print Friendly and PDF