Znacie te proste, szybkie w przygotowaniu i apetyczne danie? Jeśli nie, to zachęcam!
Moja wersja jest z kukurydzą, papryką i żółtym serem, ale Wy możecie stworzyć swoją własną. Bazą kotlecików jest siekane mięso z kurczaka z jajkami, mąką i majonezem. Do niej dodajemy dowolne dodatki (np. pieczarki, oliwki, cebula, cukinia czy suszone pomidory) oraz ulubione przyprawy.
Kotlety siekane z kurczaka z kukurydzą i papryką
- 2 filety z kurczaka
 - 3 jajka
 - 4 łyżki mąki pszennej
 - 2 czubate łyżki majonezu
 - 100 g sera żółtego
 - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
 - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
 - 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
 - 1 łyżeczka oregano
 - 1/2 szklanki świeżej papryki: czerwonej i zielonej oraz chilli, pokrojonej w małą kostkę
 - 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
 - sól i pieprz
 - oliwa lub olej - do smażenia
 
Filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. W dużej misce wymieszać filety z kurczaka, jajka, mąkę, ser żółty. Dodać paprykę, kukurydzę i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto odstawić na 20 minut do lodówki, aby odpoczęło.
Na rozgrzany tłuszcz wykładać masę łyżką i smażyć z obu stron niewielkie kotleciki, aż będą złociste. Podawać z ulubionymi sosami, ziemniakami i sałatą.



