Pasta z jajek to moja ulubiona pasta kanapkowa.
Genialna w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu.
Zapewne większość z Was ją zna, ale nie każdy zna wersję z ogórkiem konserwowym.
Dodatek ogórka zaostrza i urozmaica smak pasty jajecznej - zachęcam do wypróbowania!
Pasta jajeczna do kanapek
- 6 jajek
- 3 ogórki konserwowe (lub drobno posiekany pęczek szczypiorku)
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz (opcjonalnie curry)
Jajka ugotuj na twardo. (Każdy ma swój sposób na gotowanie jajek na twardo, ja wkładam jajka do zimnej wody i gotuje je przez 7 minut od czasu zawrzenia wody).
Jajka pokrój w drobną kostkę. Mam na to szybki patent - jajka najpierw kroję na plasterki za pomocą gilotynki do jajek, a następnie przeciskam przez proste i przydatne przy produkcji sałatek urządzenie, tzw. "kratkę do warzyw" (metalowe kółko z kratką).
Ogórki konserwowe również pokrój w drobną kostkę.
Pokrojone składniki wymieszaj z majonezem. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą przyprawy curry. Schłódź w lodówce przez godzinę.
Smacznego!