Czy wiecie, że 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy? Jak wy obchodzicie ten dzień? Zakładam, że przy kawałku pysznej pizzy :)
Domowa pizza nigdy mi się nie znudzi. Lubię urozmaicenia więc zazwyczaj kombinuje z dodatkami i tworzę nowe warianty smakowe. Dzisiaj zapraszam Was na przaśną pizzę, ze swojską kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym.
Ciasto na pizzę
(Składniki na dwa duże blaty na pizzę)
Domowa pizza wiejska
z kiełbasą, boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą
Ciasto na pizzę
(Składniki na dwa duże blaty na pizzę)
- ½ kg mąki pszennej
- 1 saszetka drożdży instant (7 g)
- 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 300 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 g kiełbasy (najlepiej wiejskiej, mocno doprawionej czosnkiem)
- 1 średnia cebula
- 2 ogórki kiszone
- kilka cienkich plastrów boczku
- 2 kule mozzarelli (po 125 g)
- sos pomidorowy
Sos do pizzy robię sama, zazwyczaj w dużym garnku z kilku
puszek pomidorów, porcjuję i mrożę w mały pojemnikach.
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane (lub przeciśnięte przez praskę)
- puszka pulpy pomidorowej (400 g)
- zioła świeże lub suszone (bazylia, oregano)
- sól, pieprz, oliwa
Czosnek zeszklić na patelni na oliwie, przełożyć do małego garnka, dodać pulpę
pomidorową, zioła i gotować na wolnym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje.
Poprawić do smaku solą i pieprzem. Sosu będzie więcej niż na jedną pizzę.
Pozostałą część przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce lub zamrażamy.
Ciasto na pizzę:
Na stolnicę wysypać mąkę z solą, zrobić w niej zagłębienie. Drożdże i cukier
wymieszać z ciepłą wodą, odstawić na 5 minut (mieszanina powinna zacząć się
pienić). Do zagłębienia w mące wlewać po trochu wodę z drożdżami. Widelcem,
okrężnymi ruchami stopniowo zagarniać mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszać z
drożdżami. Dodać łyżkę oliwy i wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i
sprężyste. Jeśli mamy mikser z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta
drożdżowego, możemy ciasto wyrobić przy pomocy miksera.
Z wyrobionego ciasta zrobić kulę, przełożyć do miski wysmarowanej oliwą,
przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, aby
ciasto urosło. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, kolejno
przekładamy na blat posypany odrobiną mąki i wałkujemy na cienkie spody, w
razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę
wysmarowaną oliwą. Ciasto można też wałkować bezpośrednio na blasze
wysmarowanej oliwą, mały wałeczkiem. To prostszy i szybszy sposób, który
polecam.
Przygotowanie pizzy:
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka. Kiełbasę i ogórki pokroić w plasterki,
a boczek w mniejsze kawałki. Mozzarellę porwać na mniejsze kawałki. Rozwałkowane blaty posmarować sosem pomidorowym, ułożyć mozzarellę, plastry
kiełbasy, kawałki boczku, cebulę i ogórka kiszonego. Posypać oregano.
Piec piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez około 8-9
minut.
Wyjąć pizzę, pokroić na kawałki i zajadać ze smakiem :)