czwartek, 5 lutego 2015

Domowa pizza wiejska z kiełbasą, boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą



Czy wiecie, że 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy? Jak wy obchodzicie ten dzień? Zakładam, że przy kawałku pysznej pizzy :)
Jaka jest Wasza ulubiona pizza? Robicie sami czy raczej odwiedzacie pizzerie?




Domowa pizza nigdy mi się nie znudzi. Lubię urozmaicenia więc zazwyczaj kombinuje z dodatkami i tworzę nowe warianty smakowe. Dzisiaj zapraszam Was na przaśną pizzę, ze swojską kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym.

Domowa pizza wiejska 

z kiełbasą, boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą


Ciasto na pizzę

(Składniki na dwa duże blaty na pizzę)

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 saszetka drożdży instant (7 g)
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 300 ml ciepłej wody (nie gorącej!) 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki do Pizzy

  • 200 g kiełbasy (najlepiej wiejskiej, mocno doprawionej czosnkiem) 
  • 1 średnia cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • kilka cienkich plastrów boczku
  • 2 kule mozzarelli (po 125 g)
  • sos pomidorowy 
Sos do pizzy 

Sos do pizzy robię sama, zazwyczaj w dużym garnku z kilku puszek pomidorów, porcjuję i mrożę w mały pojemnikach. 

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane (lub przeciśnięte przez praskę)
  • puszka pulpy pomidorowej (400 g) 
  • zioła świeże lub suszone (bazylia, oregano)
  • sól, pieprz, oliwa

Czosnek zeszklić na patelni na oliwie, przełożyć do małego garnka, dodać pulpę pomidorową, zioła i gotować na wolnym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Poprawić do smaku solą i pieprzem. Sosu będzie więcej niż na jedną pizzę. Pozostałą część przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce lub zamrażamy.



Ciasto na pizzę: 

Na stolnicę wysypać mąkę z solą, zrobić w niej zagłębienie. Drożdże i cukier wymieszać z ciepłą wodą, odstawić na 5 minut (mieszanina powinna zacząć się pienić). Do zagłębienia w mące wlewać po trochu wodę z drożdżami. Widelcem, okrężnymi ruchami stopniowo zagarniać mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszać z drożdżami. Dodać łyżkę oliwy i wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste. Jeśli mamy mikser z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, możemy ciasto wyrobić przy pomocy miksera.

Z wyrobionego ciasta zrobić kulę, przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, aby ciasto urosło. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, kolejno przekładamy na blat posypany odrobiną mąki i wałkujemy na cienkie spody, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną oliwą. Ciasto można też wałkować bezpośrednio na blasze wysmarowanej oliwą, mały wałeczkiem. To prostszy i szybszy sposób, który polecam.

Przygotowanie pizzy:

Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka. Kiełbasę i ogórki pokroić w plasterki, a boczek w mniejsze kawałki. Mozzarellę porwać na mniejsze kawałki. Rozwałkowane blaty posmarować sosem pomidorowym, ułożyć mozzarellę, plastry kiełbasy, kawałki boczku, cebulę i ogórka kiszonego. Posypać oregano.

Piec piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez około 8-9 minut.

Wyjąć pizzę, pokroić na kawałki i zajadać ze smakiem :)



Printfriendly

Print Friendly and PDF