poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Kokosowy pudding chia




Świat oszalał na punkcie nasion chia, zwanych także Złotem Azteków. I nic dziwnego, te maleńkie nasionka szałwii hiszpańskiej pełne są substancji odżywczych i zawierają niewielką ilość kalorii. Warto włączyć je do swojej diety, nasiona chia dostarczają potężną dawkę wartości odżywczych: błonnika, białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Bogate w wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas witaminę B3, B1 i B2. Są wolne od glutenu i zawierają sporą dawkę antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami. Ze względu na hydrofilowe właściwości zapewniają odpowiednie nawilżenie organizmu oraz dają uczucie sytości. 


Jako ciekawostkę dodam, że nasiona chia zawierają:
  • 8 razy więcej omega-3 niż hodowlany łosoś atlantycki,
  • 6 razy więcej wapnia niż mleko,
  • 3 razy więcej żelaza niż szpinak,
  • 2 razy więcej błonnika niż otręby,
  • 15 razy więcej magnezu niż brokuły,
  • 4 razy więcej selenu niż len
Myślę, że po takim wstępnie jesteście wystarczająco zachęceni :)
Zapraszam na kokosowego pudding chia.





Pudding kokosowy chia z mango

  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 400 ml mleka kokosowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 dojrzałe mango
  • wiórki kokosowe do posypania
  • opcjonalnie: 1 łyżka miodu lub syropu z agawy (w wersji mniej dietetycznej, jeśli lubisz słodsze desery) 

Do miski wsyp nasiona chia, wlej mleko kokosowe, dodaj ekstrakt waniliowy i ewentualnie syrop z agawy lub miód. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do salaterek lub szklaneczek. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc. 
Mango obierz i pokrój w kostkę, przełóż do puddingu. Posyp wiórkami kokosowymi. 

Na zdrowie :) 




Printfriendly

Print Friendly and PDF