To danie zainspirowane tegorocznymi wakacjami w Turcji.
Jak pewnie się domyślacie uwielbiam kuchnię turecką :)
Bakłażan w sosie pomidorowym z kotlecikami
Pulpety
500g mięsa mielonego wieprzowego
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
½ łyżeczki papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej
sól, pieprz
Bakłażan w sosie pomidorowym
3 średnie bakłażany
2 cebule
ok. 600-800 ml passaty pomidorowej (przecieru)
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
½ łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz
opcjonalnie: miód lub cukier
Dodatkowo
oliwa lub olej do smażenia
natka pietruszki do posypania

Bakłażana umyj i pokrój w grubą kostkę. Przełóż do miski, posól, wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
W głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę.
Bakłażana wypłukaj z nadmiaru soli i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Dodaj do cebuli i smaż razem, aż bakłażan zmięknie.
Następnie dodaj passatę pomidorową i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, kuminem, papryką i ewentualnie miodem (lub cukrem). Wszystko gotuj na małym ogniu przez około 5- 10 minut.
W międzyczasie mięso mielone dokładnie wymieszaj z bułką tartą i przyprawami. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formuj małe pulpeciki. Usmaż je na oliwie lub oleju na rumiano.
Do gotującego się bakłażana dodaj pulpeciki i wymieszaj. Gotuj przez minutę. Podawaj z ryżem lub kuskusem oraz posiekaną natką pietruszki.