Zupa krem z marchewki
- 0,5 kg marchwi
- 1 średnia cebula
- 0,5 l wywaru drobiowego lub warzywnego
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól, biały pieprz, chili
- do smażenia: oliwa, olej lub klarowane masło
- kilka łyżek śmietany 18%
- posiekana natka pietruszki lub mięty
- grzanki, groszek ptysiowy lub prażone migdały
Marchew umyj, obierz i pokrój na grubsze plastry. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
W garnku z grubym dnem na oliwie zeszklij cebulę. Do cebuli dodaj marchew. Warzywa zalej bulionem i gotuj pod przykryciem, aż marchew będzie miękka.
Do lekko przestudzonej zupy dodaj sok pomarańczowy, a następnie ją zmiksuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, curry, imbirem i chili. Zupę podgrzewaj przez chwile na małym ogniu.
Przelej do misek, udekoruj łyżką kwaśnej śmietany i posiekanymi ziołami.
W garnku z grubym dnem na oliwie zeszklij cebulę. Do cebuli dodaj marchew. Warzywa zalej bulionem i gotuj pod przykryciem, aż marchew będzie miękka.
Do lekko przestudzonej zupy dodaj sok pomarańczowy, a następnie ją zmiksuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, curry, imbirem i chili. Zupę podgrzewaj przez chwile na małym ogniu.
Przelej do misek, udekoruj łyżką kwaśnej śmietany i posiekanymi ziołami.