piątek, 25 września 2015

Zupa krem marchewkowa




Kremowa, rozgrzewająca i pyszna zupa krem z marchewki. To doskonale nam znane warzywo przyprawione imbirem i curry, w połączeniu z sokiem z pomarańczy nabiera zaskakującego smaku.


Zupa krem z marchewki

  • 0,5 kg marchwi
  • 1 średnia cebula
  • 0,5 l wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól, biały pieprz, chili
  • do smażenia: oliwa, olej lub klarowane masło
dodatkowo do podania:
  • kilka łyżek śmietany 18%
  • posiekana natka pietruszki lub mięty
  • grzanki, groszek ptysiowy lub prażone migdały



Marchew umyj, obierz i pokrój na grubsze plastry. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

W garnku z grubym dnem na oliwie zeszklij cebulę. Do cebuli dodaj marchew. Warzywa zalej bulionem i gotuj pod przykryciem, aż marchew będzie miękka.

Do lekko przestudzonej zupy dodaj sok pomarańczowy, a następnie ją zmiksuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, curry, imbirem i chili.  Zupę podgrzewaj przez chwile na małym ogniu.

Przelej do misek, udekoruj łyżką kwaśnej śmietany i posiekanymi ziołami.


Printfriendly

Print Friendly and PDF