Wieprzowinę, w tym przypadku łopatkę, pieczemy długo w niskiej temperaturze, dzięki czemu będzie ją można rozdzielić na pojedyncze włókna. Dzień wcześniej mięso moczymy się w solance, co dodaje mu dodatkowej wilgoci, potrzebnej podczas długiego procesu pieczenia.
Łopatka jest naprawdę przepyszna – soczysta i aromatyczna. Martwiłam się, jak sobie poradzimy z taką ilością mięsa, ale zupełnie niepotrzebnie - po kilku dniach nie było po nim śladu:).
Tak przyrządzona wieprzowinę możemy podać w formie hamburgów, wypasionych kanapek lub w tortilli. Świetnie komponuje się z sosem barbecue, z dodatkiem czerwonej cebuli, korniszonów czy surówki z czerwonej kapusty.
Pulled pork czyli wolnopieczona, szarpana wieprzowina
- 2- 2,5 kg łopatki wieprzowej w kawałku
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 100 g brązowego cukru
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka cayenne lub chili
- 1 łyżka soli
Solanka/marynata
- 80 g soli
- 5 łyżek brązowego cukru
- 3 liście laurowe
- 2 litry wody
- 3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw
Wymieszaj wszystkie składniki mieszanki.
Przygotuj solankę – do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól, liście laurowe i podgrzewaj, aż sól i cukier się rozpuszczą. Wystudź, dodaj 3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw i wymieszaj
Mięso przełóż do miski lub garnka, zalej solanką, przykryj i wstaw do lodówki na noc.
Na drugi dzień mięso wyjmij z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj pozostałą mieszanką przypraw. Na dno żaroodpornego połóż cebulę pokrojoną w ćwiartki i obrane ząbki czosnku. Wlej ¼ szklanki wody.
Łopatkę przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj przykrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Piecz przez minimum 8 godzin. W tym czasie właściwie nie musimy nic robić. Niektórzy sugerują, żeby zostawić piekarnik włączony na noc- ja nie miałam takiej odwagi :)
Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę, zwiększ temperaturę do 150 stopni i piecz, aż łopatka się ładnie zarumieni. Łopatkę obracaj co jakiś czas. Upieczone mięso zostaw do wystudzenia, a następnie poszarp na włókna, widelcem lub po prostu rękoma.