Dziś zapraszam na jesienną bezglutenową tartę ze śliwkami i bezą. Bezglutenowe ciasto użyte w tym przepisie jest kruche, sypkie, niewiele odbiega od ciasta z mąki pszennej. Jeśli jednak preferujecie tradycyjne wypieki, tutaj znajdziecie przepis na tartę ze śliwkami i bezą
Tarta bezglutenowa ze śliwkami i bezą
Ciasto
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Nadzienie
- ok. 500- 600 g śliwek
Beza
- 3 białka
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy na małe kawałeczki. Dodajemy jajko, cukier puder i wyrabiamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się odrobinę schłodziło.
W tym czasie śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki lub jeśli są większe na ósemki.
Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem, wykładamy schłodzonym ciastem.
Na tartę wykładamy śliwki. Tartę pieczemy w 180 ºC przez 20 minut.
W czasie pieczenia ciasta ubijamy na sztywno pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy cukier po jednej łyżce (cały czas ubijając), a następnie mąkę ziemniaczaną i ubijamy białka jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Wykładamy białka na podpieczonej tarcie i pieczemy jeszcze około 25 minut, aż beza lekko się zarumieni.
Kroimy po całkowitym przestudzeniu.