poniedziałek, 9 lipca 2018

Placuszki bananowe z serkiem twarogowym i karmelizowanymi gruszkami


 

Pyszne placuszki bananowe ze słodkim serkiem i gruszkami - polecam na leniwe weekendowe śniadanie.


Placuszki bananowe z serkiem twarogowym i karmelizowanymi gruszkami

 

placki bananowe
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
słodki twarożek
  • 250 g twarogu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki cukru
karmelizowane gruszki
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy

Przygotowanie:

W misce roztrzep jajka, dodaj pokrojone na kawałki banany i rozgnieć widelcem lub praską do ziemniaków. Wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenie, wymieszaj.  Smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, na złocisty kolor.

W misce rozgnieć widelcem twaróg ze śmietaną. Dodaj cukier, wymieszaj.

Gruszki obierz, przekrój na ćwiartki lub jeśli są większe na ósemki. Wydrąż gniazda nasienne.  
Na patelni podgrzewaj miód wymieszany z cukrem, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj  gruszki, sok z cytryny lub pomarańczy i podgrzewaj  na małym ogniu. Od czasu do czasu delikatnie przewracaj  gruszki na drugą stronę przy pomocy drewnianej lub  silikonowej łopatki.  Gruszki będą gotowe kiedy sos zgęstnieje, a gruszki staną się miękkie i szkliste.

Na każdy placuszek nakładaj porcję twarożku i karmelizowaną gruszkę wraz sosem.

 

 
 

Printfriendly

Print Friendly and PDF