Pyszne placuszki bananowe ze słodkim serkiem i gruszkami - polecam na leniwe weekendowe śniadanie.
Placuszki bananowe z serkiem twarogowym i karmelizowanymi gruszkami
placki bananowe
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 60g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
słodki twarożek
- 250 g twarogu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki cukru
karmelizowane gruszki
- 2 gruszki
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
Przygotowanie:
W misce roztrzep jajka, dodaj pokrojone na kawałki banany i rozgnieć
widelcem lub praską do ziemniaków. Wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenie,
wymieszaj. Smaż na niewielkiej ilości
rozgrzanego oleju, na złocisty kolor.
W misce rozgnieć widelcem twaróg ze śmietaną. Dodaj cukier, wymieszaj.
Gruszki obierz, przekrój na ćwiartki lub jeśli są większe na ósemki.
Wydrąż gniazda nasienne.
Na patelni podgrzewaj miód wymieszany z cukrem, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj gruszki, sok z cytryny lub pomarańczy i podgrzewaj na małym ogniu. Od czasu do czasu delikatnie przewracaj gruszki na drugą stronę przy pomocy drewnianej lub silikonowej łopatki. Gruszki będą gotowe kiedy sos zgęstnieje, a gruszki staną się miękkie i szkliste.
Na patelni podgrzewaj miód wymieszany z cukrem, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj gruszki, sok z cytryny lub pomarańczy i podgrzewaj na małym ogniu. Od czasu do czasu delikatnie przewracaj gruszki na drugą stronę przy pomocy drewnianej lub silikonowej łopatki. Gruszki będą gotowe kiedy sos zgęstnieje, a gruszki staną się miękkie i szkliste.
Na każdy placuszek nakładaj porcję twarożku i karmelizowaną gruszkę
wraz sosem.