Kolorowe mini pizze z serem mozarellą, pomidorkami i papryką
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 100 g sera mozzarelli
- 100 g sera żółtego
- 20 żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona papryka
- kilka łyżek ketchupu
- suszona bazylia i oregano
- liście rukoli do dekoracji
Przygotowanie:
Drożdże i cukier wymieszaj z ciepłą, (nie gorącą!) wodą i odstaw na 5 minut. Mieszanina powinna zacząć się pienić. Na stolnicę wysyp mąkę, zrób w niej zagłębienie. Do zagłębienia w mące wlewaj po trochu wodę z drożdżami. Dodaj oliwę, sól i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste. Ciasto można także wyrobić przy pomocy miksera.
Z wyrobionego ciasta zrób kulę, przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aby ciasto urosło.
Sery zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
Gdy ciasto wyrośnie podziel je na 5 części. Z każdej części uformuj małą kulkę, następnie rozwałkuj na spody o średnicy około 15-20 cm, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkowane spody pizzy przełóż na blachę wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na spodach rozsmaruj ketchup, posyp oregano i bazylią, następnie startym serem. Na wierzchu poukładaj koktajlowe pomidorki i paprykę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez około 8 minut. Upieczoną pizzę udekoruj listkami rukoli.

www.dzieciakimleczaki.pl