niedziela, 16 września 2018

Racuchy drożdzowe z jabłkami na maślance





Racuchy drożdżowe z jabłkami na maślance

Składniki:

  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 400 ml maślanki
  • 100 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jabłka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mleko podgrzej, aby było lekko ciepłe, ale nie gorące. Do mleka wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, cukier, sól i roztrzepane jajka oraz maślankę i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli będzie za gęste to dodaj odrobinę mleka, a jeśli za rzadkie dodaj mąkę. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.

Jabłka umyj, obierz i pokroić w małą kostkę. Do wyrośniętego ciasta dodać jabłka i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Formuj średniej wielkości placuszki i smaż z obu stron na złocisty kolor. Podawaj posypane cukrem pudrem



  www.dzieciakimleczaki.pl







Printfriendly

Print Friendly and PDF