Ekspresowy makowiec, idealny do zrobienia między pieczeniem schabu a malowaniem pisanek.
Wilgotny i bogaty w bakalie. Z ciekawym posmakiem czekolady. Jeśli lubisz makowce bez ciasto to przepis właśnie dla Ciebie!
Makowiec bez ciasta
- 850 g masy makowej - użyłam gotowej masy
- 130 g mielonych migdałów
- 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
- bakalie - po 50 g: rodzynek, orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%
- 150 g czekolady (użyłam gorzkiej)
- cukier puder do posypania
Dno tortownicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką.
Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować na niskich obrotach ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund, następnie dodać bakalie, zmiksować. Na koniec dodać śmietankę kremową oraz posiekaną czekoladą zmiksować.
Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 45 - 50 minut.
Makowiec po upieczeniu będzie wilgotny, trzeba go zostawić na noc bez przykrycia, aby się podsuszył i dopiero pokroić.
Wystudzony posypać cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Kwestia Smaku