Jak każdy, mam swój ulubiony przepis na kruche ciasto do tarty - przepis Anieli Rubinstein, z książki "Kuchnia Neli".
Bardzo go lubię bo:
- jest to przepis prosty,
- nie wymaga "natychmiastowego" zagniatania ciasta (dla mnie to zawsze jakiś stres, a przecież pieczenie powinno być przyjemnością : ),
- nie wymaga chłodzenia w lodówce, ciasto i tak świetnie się rozwałkowuje i rozkłada w formie - sprawdziłam!
- nie trzeba ciasta obciążać grochem, fasolą itp., wystarczy ponakłuwać widelcem.
Ciasto jest niezwykle smaczne, złociste i kruche.Świetnie się nadaje zarówno do tart słodkich jak i wykwintnych. Zresztą myślę, że przepisów Neli nie trzeba reklamować :)
Kruche ciasto do tart
przepis Neli Rubinstein
120 g masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki stołowe cukru (pomijamy przy tartach wytrawnych)
2 żółtka
1 szklanka (200 g) i 3 łyżki stołowe mąki
1/2 łyżeczka soli
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Masło rozetrzeć łyżką lub drewnianą pałką (nie musi być roztarte na puch), dodawać kolejno: cukier, żółtka, mąkę i sól. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Dno i boki formy do tarty, o średnicy ok. 24 cm, wylepiamy równomiernie ciastem, (można pomóc sobie małym wałeczkiem). Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 12-15 minut, aż nabierze złocistego koloru. Zostawiamy do przestudzenia.
W przypadku tarty pieczonej z nadzieniem czas pieczenia jest zależny od wypełnienia, zazwyczaj jest to ok. 30 minut.
Wypełnienie tarty z malinami
200 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
250 g mascarpone
ok 50 g cukru pudru
ok 250 g malin
Zgodzicie się ze mną, że kwiaty polne są piękne?
Rosną sobie na łące, takie pospolite, jakby zupełnie nieświadome swojej urody.
A w odpowiedniej oprawie nawet mucha wygląda niezwykle eterycznie :)