środa, 1 sierpnia 2012

Sernik z białą czekoladą i jagodami


Serniki mogę brać "w ciemno". Praktycznie każdy mi smakuje. Ten nie jest wyjątkiem. Kiedy zanurzam widelec w jego delikatnej strukturze mam wrażenie, że to najlepszy sernik jaki jadłam.
Inna sprawa, że mam takie wrażenie przy każdym serniku :)


Sernik z białą czekoladą i jagodami

Przepis z Kwestii Smaku

masa serowa

1 kg zmielonego twarogu - użyłam gotowego Piątnicy
300 g białej czekolady
1/3 szklanki cukru
2 duże białka jaja
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
300 g jagód

na spód

200 g ciasteczek czekoladowych (delikatnych i sypkich)
1 pełna łyżka kakao
70 g masła
50 g ciemnej czekolady

Jagody opłukać i zostawić na ręcznikach papierowych do osuszenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Masło roztopić z ciemną czekoladą i zostawić do przestudzenia. Ciasteczka dokładnie pokruszyć - można użyć malaksera albo wsypać do foliowej torebki i potłuc drewnianym tłuczkiem. Następnie dodać kakao i masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Powstałą masą wyłożyć dno i boki (niekoniecznie- wyłożyłam tylko dno) tortownicy i dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki i przystąpić do przygotowania masy serowej.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Roztopić białą czekoladę i pozostawić, aby nieco przestygła.

Ser przełożyć do miski, dodać roztopioną biała czekoladę, cukier, białka i mąkę ziemniaczaną, wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na przygotowany spód, na wierzch wysypać połowę (150 g) jagód.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 65 - 70 minut aż masa będzie zastygnięta.

Sernik wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Następnie wstawić do lodówki bez przykrycia i bez obręczy, najlepiej na cała noc.

Przed podaniem posypać drugą połową jagód.









A teraz parę fotek z moich wakacji w Turcji.
Ten tydzień tak szybko upłynął i teraz, kiedy oglądam te zdjęcia, mam wrażenie, że to było tak dawno.
Chciało by się powiedzieć "chwilo trwaj", ale wiem to nierealne. Jedynie co zostaje, to karmić się wspomnieniami.









Printfriendly

Print Friendly and PDF