Przyznaję, że zrobiłam go głównie dla pięknego koloru :)
Bogactwo witamin i smaku jest jego dodatkowym atutem.
Idealny na upały, takie jak dziś.
Chłodnik litewski
Z botwiny odcinamy liście. Buraczki i łodygi drobno kroimy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła botwinkę. Dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Pozostawiamy do schłodzenia.
Ogórek i rzodkiewkę kroimy w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy kefir i śmietanę, przestudzoną botwinkę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy z ugotowanymi jajkami.
Idealny na upały, takie jak dziś.
- pęczek botwiny z buraczkami
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 2 średnie ogórki
- 5 rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- śmietana 18% - 200 g
- kefir lub jogurtu - 400 g
- 1 cytryna
- sól, pieprz, cukier
- dodatkowo- jajka ugotowane na twardo
Z botwiny odcinamy liście. Buraczki i łodygi drobno kroimy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła botwinkę. Dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Pozostawiamy do schłodzenia.
Ogórek i rzodkiewkę kroimy w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy kefir i śmietanę, przestudzoną botwinkę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy z ugotowanymi jajkami.