poniedziałek, 29 lipca 2013

Chłodnik litewski



Przyznaję, że zrobiłam go głównie dla pięknego koloru :)
Bogactwo witamin i smaku jest jego dodatkowym atutem.
Idealny na upały, takie jak dziś.



Chłodnik litewski
  • pęczek botwiny z buraczkami 
  • pęczek koperku 
  • pęczek szczypiorku 
  • 2 średnie ogórki 
  • 5 rzodkiewek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • śmietana 18% - 200 g 
  • kefir lub jogurtu - 400 g 
  • 1 cytryna 
  • sól, pieprz, cukier 
  • dodatkowo- jajka ugotowane na twardo

Z botwiny odcinamy liście. Buraczki i łodygi drobno kroimy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła botwinkę. Dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Pozostawiamy do schłodzenia.
Ogórek i rzodkiewkę kroimy w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy kefir i śmietanę, przestudzoną botwinkę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy z ugotowanymi jajkami.

 




Printfriendly

Print Friendly and PDF