Pyszne i proste danie, które zachwyci każdego.
Bo kto nie lubi pomidorów?
Pomidory faszerowane mięsem mielonym i serem
- 500 g mięsa mielonego (dowolnego, robiłam zarówno z kurczakiem, jak i wieprzowiną)
- 12 pomidorów (dość sporych, jednakowej wielkości)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g sera żółtego
- oregano, bazylia
- sól, pieprz
Z pomidorów wydrążamy miąższ łyżką stołową. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. 200 g sera dodajemy do mięsa i mieszamy, 100 g pozostawiamy do posypania na wierzch.
Pomidory nadziewamy farszem mięsnym, posypujemy serem żółtym.
Przekładamy do naczynia do zapiekania.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, aż ser się zarumieni.
Smacznego :)