Eton Mess to klasyczny angielski deser, który składa się z pokruszonej bezy, bitej śmietany i truskawek.
Tradycyjnie podawany jest podczas corocznego rozdawania nagród w Eton College - jednej z najbardziej znanych brytyjskich szkół.
Jest pyszny i niezwykle prosty w wykonaniu.
W podstawowej wersji składa się tylko z trzech składników, które tworzą tytułowy "bałagan".
Swój eton mess wzbogaciłam o syrop malinowy, a truskawki zastąpiłam malinami i jeżynami.
Eton mess z malinami i jeżynami
(można zastąpić syropem gotowym np. grenadiną)
W podstawowej wersji składa się tylko z trzech składników, które tworzą tytułowy "bałagan".
Swój eton mess wzbogaciłam o syrop malinowy, a truskawki zastąpiłam malinami i jeżynami.
Eton mess z malinami i jeżynami
- 1 szklanka malin
- 1 szklanka jeżyn
- 400 g kremówki
- 60 g bez
- 2 łyżki cukru pudru
(można zastąpić syropem gotowym np. grenadiną)
- 1 szklanka malin
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
Maliny i jeżyny myjemy.
Najpierw przygotowujemy syrop malinowy.
(Jeśli wybraliście wersję z gotowym syropem, ten etap pomijamy).
Szklankę malin przesypujemy do małego rondelka, dodajemy 2 łyżki wody, 2 łyżki cukru i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż maliny się rozpadną a syrop zgęstnieje. Przecedzamy przez sitko.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, tak aby była gęsta (nie musi być sztywna).
Bezę kruszymy na kawałki.
Pucharki wypełniamy kolejno warstwami bitej śmietany, pokruszonych bez, owoców. Polewamy syropem. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i owocami.
Smacznego :)
Najpierw przygotowujemy syrop malinowy.
(Jeśli wybraliście wersję z gotowym syropem, ten etap pomijamy).
Szklankę malin przesypujemy do małego rondelka, dodajemy 2 łyżki wody, 2 łyżki cukru i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż maliny się rozpadną a syrop zgęstnieje. Przecedzamy przez sitko.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, tak aby była gęsta (nie musi być sztywna).
Bezę kruszymy na kawałki.
Pucharki wypełniamy kolejno warstwami bitej śmietany, pokruszonych bez, owoców. Polewamy syropem. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i owocami.
Smacznego :)