wtorek, 6 sierpnia 2013

Eton mess z malinami i jeżynami


Eton Mess to klasyczny angielski deser, który składa się z pokruszonej bezy, bitej śmietany i truskawek.
Tradycyjnie podawany jest podczas corocznego rozdawania nagród w Eton College - jednej z najbardziej znanych brytyjskich szkół. 
Jest pyszny i niezwykle prosty w wykonaniu.
W  podstawowej wersji składa się tylko z trzech składników, które tworzą tytułowy "bałagan".
Swój eton mess wzbogaciłam o syrop malinowy, a truskawki zastąpiłam malinami i jeżynami.

Eton mess z malinami i jeżynami 
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka jeżyn 
  • 400 g kremówki
  • 60 g bez
  • 2 łyżki cukru pudru
Syrop malinowy 
(można zastąpić syropem gotowym np. grenadiną)
  • 1 szklanka malin
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny


Maliny i jeżyny myjemy.
Najpierw przygotowujemy syrop malinowy.
(Jeśli wybraliście wersję z gotowym syropem, ten etap pomijamy).
Szklankę malin przesypujemy do małego rondelka, dodajemy 2 łyżki wody, 2 łyżki cukru i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż maliny się rozpadną a syrop zgęstnieje. Przecedzamy przez sitko.

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, tak aby była gęsta (nie musi być sztywna).
Bezę kruszymy na kawałki.
Pucharki wypełniamy kolejno warstwami bitej śmietany, pokruszonych bez, owoców. Polewamy syropem. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i owocami.

Smacznego :)



Printfriendly

Print Friendly and PDF