poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Sernik jagodowy


Jest pyszny, aksamitny i rozpływa się w ustach.
Do tego ma piękny kolor.
Potrzeba Wam jeszcze większej zachęty?
Mam nadzieje, że sezon na jagody wciąż trwa i zdążycie go upiec.
Jagody można zastąpić borówką amerykańską, ale to już nie będzie ten sam kolor.


Sernik jagodowy 


Spód
  • 200 g kruchych czekoladowych ciasteczek (użyłam takich)
  • 50 g masła
Masa serowa
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 5 jajek
  • 300 g jagód (lub borówek amerykańskich) 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 315 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty z ziaren wanilii
Polewa
  • 250 g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty z ziaren wanilii


Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. 

Tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 25 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Odcinamy nadmiar papieru.

Masło roztapiamy i zostawiamy do przestudzenia. Ciastka dokładnie rozdrabniamy tłuczkiem lub w malakserze. Dodajemy roztopione masło i wszystko dokładnie mieszamy. Masą wykładamy dno tortownicy, dokładnie uklepujemy i wstawiamy do lodówki. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C . 
Aby uniknąć pęknięć sernika, na najniższy poziom piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. 

Jagody myjemy i miksujemy na gładką masę.

Do dużej miski wkładamy ser i jagody,  zmiksujemy mikserem na małych obrotach, do połączenia się składników. Dodajemy cukier, mąkę, ekstrakt z wanilii i dalej miksujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników, na najmniejszych obrotach miksera. Masę wylewamy na dno tortownicy.  Wyrównujemy powierzchnię.


Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, a następnie przez 90 minut w temperaturze 120 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, polewamy przygotowaną śmietaną z cukrem i wstawiamy z powrotem na ostatnie 15 minut.

Sernik schładzamy całą noc w lodówce.

Smacznego :)







Printfriendly

Print Friendly and PDF