sobota, 17 sierpnia 2013

Makaron z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i kaparami


Jeśli nie macie czasu, aby przesiadywać godzinami w kuchni, to moja dzisiejsza propozycja na pewno Wam się spodoba.
Zapraszam na pyszne i aromatyczne danie, błyskawiczne w przygotowaniu.



Makaron z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i kaparami
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 mała cebula
  • 500 g dowolnego makaronu
  • sól, pieprz, chilli 
  • oregano i bazylia
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będzie al dente.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Można wykorzystać oliwę z suszonych pomidorów, ma wspaniały aromat. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy kapary i smażymy kolejne parę minut. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli, dodajemy bazylię i oregano. Na koniec dodajemy odsączone z wody kawałki tuńczyka i całość smażymy jeszcze 2-3 minuty.  Dodajemy ugotowany makaron i serwujemy.

Smacznego :) 


Printfriendly

Print Friendly and PDF