środa, 21 sierpnia 2013

Tarta z białym serem, jagodami i kruszonką



Pierwszy raz spróbowałam tego ciasta, w jednej z naszych kieleckich cukierni.
Zachwyciło mnie i wiedziałam, że muszę upiec je w domu.
Ponieważ nie miałam szans na uzyskanie tajnej receptury, musiałam pokombinować i spróbować odtworzyć podobny smak w domu.
Myślę, że wyszło całkiem nieźle :)



Tarta z białym serem,  jagodami i kruszonką

Ciasto kruche
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/3 kostki masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
Masa serowa 
  • 350 g sera z wiaderka
  • 80 g cukru
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ponadto
  •  250 - 300 g  jagód (użyłam mrożonych) 
  • dowolny dżem lub konfitura owocowa
Kruszonka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 25 g cukru

Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i cukrem pudrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką. Dodajemy żółtka utarte z cukrem i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy je w folie spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się odrobinę schłodziło.

Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem, wykładamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut (powinno się nieco zarumienić).

Na stolicę wysypujemy wszystkie składniki kruszonki, siekamy, a następnie rozcieramy palcami do czasu otrzymania kruszonki.
Ser miksujemy z mąką, cukrem, ekstraktem waniliowym na średnich obrotach, na koniec dodajemy jajka i miksujemy tylko do połączenia się składników.

Tartę smarujemy cienką warstwą dżemu lub konfitury, na tartę wykładamy masę serową.
Jagody posypujemy łyżką cukru i łyżką mąki, delikatnie mieszamy, wykładamy na tartę.
Wierzch tarty posypujemy przygotowaną kruszonką.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężało.
Przed podaniem wyciągamy odpowiednio wcześniej z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.




Printfriendly

Print Friendly and PDF