Pierwszy raz spróbowałam tego ciasta, w jednej z naszych kieleckich cukierni.
Zachwyciło mnie i wiedziałam, że muszę upiec je w domu.
Ponieważ nie miałam szans na uzyskanie tajnej receptury, musiałam pokombinować i spróbować odtworzyć podobny smak w domu.
Myślę, że wyszło całkiem nieźle :)
Tarta z białym serem, jagodami i kruszonką
Ciasto kruche- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1/3 kostki masła
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
Masa serowa
- 350 g sera z wiaderka
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ponadto
- 250 - 300 g jagód (użyłam mrożonych)
- dowolny dżem lub konfitura owocowa
Kruszonka
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 25 g cukru
Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem, wykładamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut (powinno się nieco zarumienić).
Na stolicę wysypujemy wszystkie składniki kruszonki, siekamy, a następnie rozcieramy palcami do czasu otrzymania kruszonki.
Ser miksujemy z mąką, cukrem, ekstraktem waniliowym na średnich obrotach, na koniec dodajemy jajka i miksujemy tylko do połączenia się składników.
Tartę smarujemy cienką warstwą dżemu lub konfitury, na tartę wykładamy masę serową.
Jagody posypujemy łyżką cukru i łyżką mąki, delikatnie mieszamy, wykładamy na tartę.
Wierzch tarty posypujemy przygotowaną kruszonką.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężało.
Przed podaniem wyciągamy odpowiednio wcześniej z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.