Pyszne, kruche ciasto z duuuużą ilością malin :)
Czy Wam też kruche ciasta z owocami najbardziej smakują na drugi, trzeci dzień?
Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową
Składniki na standardową blachę do pieczenia
Kruche ciasto
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła (150 g)
- cukier wanilinowy (15 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek
- 2 budynie z cukrem malinowe (mogą być też waniliowe lub śmietankowe)
- 3/4 szklanki cukru pudru
Ponadto
- 600-700 g malin
- bułka tarta
- cukier puder do posypania
Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką. Dodajemy żółtka utarte z cukrem i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy je w folie spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się odrobinę schłodziło.
Maliny myjemy i odsączamy na sitku.
Wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta ugniatamy dłońmi/rozwałkowujemy na blachę wysmarowaną masłem. Ciasto posypujemy bułką tartą i układamy na nim maliny. Ubijamy pianę z 5 białek, kiedy piana będzie już nieco ubita stopniowo dodajemy cukier puder i dwa budynie. Masę piankową rozsmarowujemy na malinach. Delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch skruszamy palcami pozostałą 1/3 ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!