niedziela, 21 lipca 2013

Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową




Pyszne, kruche ciasto z duuuużą ilością malin :)
Czy Wam też kruche ciasta z owocami najbardziej smakują na drugi, trzeci dzień?

Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową

Składniki na standardową blachę do pieczenia 

Kruche ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • cukier wanilinowy (15 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka budyniowa
  • 5 białek
  • 2 budynie z cukrem malinowe (mogą być też waniliowe lub śmietankowe)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Ponadto
  • 600-700 g malin
  • bułka tarta
  • cukier puder do posypania






Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką. Dodajemy żółtka utarte z cukrem i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy je w folie spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się odrobinę schłodziło.

Maliny myjemy i odsączamy na sitku.

Wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta ugniatamy dłońmi/rozwałkowujemy na blachę wysmarowaną masłem. Ciasto posypujemy bułką tartą i układamy na nim maliny. Ubijamy pianę z 5 białek, kiedy piana będzie już nieco ubita stopniowo dodajemy cukier puder i dwa budynie. Masę piankową rozsmarowujemy na malinach. Delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch skruszamy palcami pozostałą 1/3 ciasta.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!




Printfriendly

Print Friendly and PDF