wtorek, 16 lipca 2013

Kebab domowy


Macie tak czasami, że ogarnia Was twórcza niemoc? Przepisów piętrzą się stosy, a Wam za nic nie chce się wejść do kuchni? Marzy mi się wtedy, że ktoś za mnie ugotuje, usmaży czy upiecze przepysznego danie, mnie pozostawiając jedynie przyjemność jedzenia :)




Są też takie dni kiedy grafik mam napięty do granic wytrzymałości, kiedy między jednym zadaniem a drugim nie sposób wcisnąć już nic innego, kiedy najzwyczajniej nie mam czasu na gotowanie. Na takie przewidziane i nieprzewidziane sytuacje mam świetne rozwiązanie - zamówienie jedzenia przez internet na portalu www.foodpanda.pl. Zamawianie jedzenia przez portal Foodpanda jest niezwykle łatwe. Wystarczy wpisać swój adres, a serwis pokaże Ci oferty restauracji w Twojej okolicy. Wyszukiwarka pokaże też czy restauracja jest otwarta i do której godziny można składać zamówienie. Pod listą restauracji dostępna jest także strona testowa, na której można wypróbować zamawianie.
Kiedy przetestujemy stronę pozostaje tylko zamawiać i ...delektować się smakiem :)



Kebab domowy
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • kilka liści kapusty pekińskiej lub sałaty karbowanej
  • 4 chlebki pita
Przyprawa do kebaba
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczki soli

Mięso kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na paseczki. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, 3 łyżki oliwy i wszystko dokładnie wymieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc.
Ogórka i pomidora kroimy w plasterki. Cebule w piórka. Liście kapusty/sałaty kroimy w paseczki.
Rozgrzać patelnię grillową i usmażyć mięso, mocno je zarumieniając. Chlebki pita przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Pogrzane chlebki napełniamy mięsem, warzywami i polewamy szybkimi w przygotowaniu sosami - czosnkowym lub pomidorowym lub po prostu samym ketchupem.

Sos czosnkowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos pomidorowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
  • sól, pieprz
Jogurt mieszamy z majonezem i koncentratem (lub ketchupem), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.





Printfriendly

Print Friendly and PDF