Są też takie dni kiedy grafik mam napięty do granic wytrzymałości, kiedy między jednym zadaniem a drugim nie sposób wcisnąć już nic innego, kiedy najzwyczajniej nie mam czasu na gotowanie. Na takie przewidziane i nieprzewidziane sytuacje mam świetne rozwiązanie - zamówienie jedzenia przez internet na portalu www.foodpanda.pl. Zamawianie jedzenia przez portal Foodpanda jest niezwykle łatwe. Wystarczy wpisać swój adres, a serwis pokaże Ci oferty restauracji w Twojej okolicy. Wyszukiwarka pokaże też czy restauracja jest otwarta i do której godziny można składać zamówienie. Pod listą restauracji dostępna jest także strona testowa, na której można wypróbować zamawianie.
Kiedy przetestujemy stronę pozostaje tylko zamawiać i ...delektować się smakiem :)
Kebab domowy
- 2 filety z kurczaka
- 1 mała czerwona cebula
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- kilka liści kapusty pekińskiej lub sałaty karbowanej
- 4 chlebki pita
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczki soli
Mięso kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na paseczki. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, 3 łyżki oliwy i wszystko dokładnie wymieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc.
Ogórka i pomidora kroimy w plasterki. Cebule w piórka. Liście kapusty/sałaty kroimy w paseczki.
Rozgrzać patelnię grillową i usmażyć mięso, mocno je zarumieniając. Chlebki pita przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Pogrzane chlebki napełniamy mięsem, warzywami i polewamy szybkimi w przygotowaniu sosami - czosnkowym lub pomidorowym lub po prostu samym ketchupem.
Sos czosnkowy
Sos pomidorowy
Rozgrzać patelnię grillową i usmażyć mięso, mocno je zarumieniając. Chlebki pita przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Pogrzane chlebki napełniamy mięsem, warzywami i polewamy szybkimi w przygotowaniu sosami - czosnkowym lub pomidorowym lub po prostu samym ketchupem.
Sos czosnkowy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sos pomidorowy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
- sól, pieprz
Jogurt mieszamy z majonezem i koncentratem (lub ketchupem), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.