Lato to dla mnie czas ciast owocowych.
Ledwo upiekłam ciasto z wiśniami, a już rozmyślam z czym będzie następne. Z malinami, z jagodami?
Szkoda, że lato tak szybko ucieka.
Ciasto z wiśniami i budyniem
Kruche ciasto
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła (150 g)
- cukier wanilinowy (15 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
- 2 budynie z cukrem waniliowe lub śmietankowe
- 0,75 litra mleka
Ponadto
- 800 g wiśni
- 3 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i cukrem pudrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką. Dodajemy żółtka utarte z cukrem i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy je w folie spożywczą i wkładamy do lodówki.
Wiśnie myjemy i drylujemy.
Budynie przygotowujemy według sposobu podanego na opakowaniu, z tym że dodajemy mniejszą ilość mleka, zamiast 1 litra - 0,75 litra na dwa budynie.
Blachę o wymiarach około 40x24 cm smarujemy masłem. Wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta ugniatamy dłońmi/rozwałkowujemy na blachę. Na ciasto wylewamy masę budyniową, wyrównujemy wierzch. Na masie układamy wiśnie, posypujemy 3 łyżkami cukru. Na wierzch skruszamy palcami pozostałą 1/3 ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Czekamy, aż ciasto wystygnie i budyń stężeje - dopiero wtedy kroimy na kawałki :)
Smacznego!
Budynie przygotowujemy według sposobu podanego na opakowaniu, z tym że dodajemy mniejszą ilość mleka, zamiast 1 litra - 0,75 litra na dwa budynie.
Blachę o wymiarach około 40x24 cm smarujemy masłem. Wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta ugniatamy dłońmi/rozwałkowujemy na blachę. Na ciasto wylewamy masę budyniową, wyrównujemy wierzch. Na masie układamy wiśnie, posypujemy 3 łyżkami cukru. Na wierzch skruszamy palcami pozostałą 1/3 ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Czekamy, aż ciasto wystygnie i budyń stężeje - dopiero wtedy kroimy na kawałki :)
Smacznego!