sobota, 13 lipca 2013

Kruche ciasto z wiśniami i budyniem



Lato to dla mnie czas ciast owocowych.
Ledwo upiekłam ciasto z wiśniami, a już rozmyślam z czym będzie następne. Z malinami, z jagodami?
Szkoda, że lato tak szybko ucieka.

Ciasto z wiśniami i budyniem


Kruche ciasto 
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • cukier wanilinowy (15 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa
  • 2 budynie z cukrem waniliowe lub śmietankowe
  • 0,75 litra mleka

Ponadto 
  • 800 g wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania


Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i cukrem pudrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką. Dodajemy żółtka utarte z cukrem i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy je w folie spożywczą i wkładamy do lodówki.

Wiśnie myjemy i drylujemy.

Budynie przygotowujemy według sposobu podanego na opakowaniu, z tym że dodajemy mniejszą ilość mleka, zamiast 1 litra - 0,75 litra na dwa budynie.

Blachę o wymiarach około 40x24 cm smarujemy masłem. Wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta ugniatamy dłońmi/rozwałkowujemy na blachę. Na ciasto wylewamy masę budyniową, wyrównujemy wierzch. Na masie układamy wiśnie, posypujemy 3 łyżkami cukru. Na wierzch skruszamy palcami pozostałą 1/3 ciasta.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Czekamy, aż ciasto wystygnie i budyń stężeje - dopiero wtedy kroimy na kawałki :)

Smacznego!


Printfriendly

Print Friendly and PDF