Jeśli nie lubicie ciast bardzo kruchych, to idealny przepis dla Was. 
Kompromis miedzy ciastem miękkim a kruchym. 
Tarta ze śliwkami i kruszonką 
Ciasto
- 200 g mąki
 - 100 g masła
 - 50 g cukru pudru
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 jajko
 
Nadzienie 
- 600-650 g śliwek
 - powidła śliwkowe
 - cynamon
 
Kruszonka
- 50 g mąki
 - 25 g masła
 - 15 g cukru
 
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy na małe kawałeczki. Dodajemy jajko i cukier puder, wyrabiamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się odrobinę schłodziło.
W tym czasie śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki lub jeśli są większe na ósemki.
Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem, wykładamy schłodzonym ciastem.
Tartę smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie wykładamy śliwkami. Posypujemy cynamonem.
Na stolicę wysypujemy wszystkie składniki kruszonki, siekamy, a następnie rozcieramy palcami do czasu otrzymania kruszonki. Posypujemy nią wierzch tarty.
Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, aż się zarumieni. 



