niedziela, 8 września 2013

Tarta ze śliwkami i kruszonką


Jeśli nie lubicie ciast bardzo kruchych, to idealny przepis dla Was. 
Kompromis miedzy ciastem miękkim a kruchym. 
Dodatkową zaletą jest to, że ciasto bezstresowo się wyrabia - jest elastyczne i miękkie.


Tarta ze śliwkami i kruszonką 

Ciasto
  • 200 g mąki 
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Nadzienie 
  • 600-650 g śliwek 
  • powidła śliwkowe
  • cynamon
Kruszonka
  • 50 g mąki
  • 25 g masła
  • 15 g cukru




Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy na małe kawałeczki. Dodajemy jajko i cukier puder, wyrabiamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się odrobinę schłodziło.

W tym czasie śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki lub jeśli są większe na ósemki.

Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem, wykładamy schłodzonym ciastem.
Tartę smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie wykładamy śliwkami. Posypujemy cynamonem.

Na stolicę wysypujemy wszystkie składniki kruszonki, siekamy, a następnie rozcieramy palcami do czasu otrzymania kruszonki. Posypujemy nią wierzch tarty.

Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, aż się zarumieni. 

Smacznego :)



Printfriendly

Print Friendly and PDF